Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Gulyás Gergely: Az Index ügyébe a kormánynak nincs lehetősége beleszólni

Létrehozva:

Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ebbe a kormány beleszólna, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban.

Beváltak a koronavírus elleni óvintézkedések, az 5-600 eset száma stagnál, mondta el Gulyás Gergely a Vasárnapi újság című rádióműsorban. „Ha nem hozza be senki külföldről a vírust, akkor Magyarországon a jelenlegi szabályok fenntartása mellett – amelyek beváltak – a fertőzésszám megmaradhat az európai összehasonlításban is alacsonynak mondható szinten.”

Azt is elmondta, a kormány megérti a zeneiparban dolgozók csalódottságát a fesztiválszezon elmaradása miatt, de a biztonság és az emberi élet védelme a legfontosabb. A kormány 5,3 milliárdos csomagot indít a szféra megsegítésére, ismételte meg újra a korábban már beharangozott tervet.

Gulyás optimista a munkanélküliséget tekintve is, úgy látja, tavaly júniusi adatokkal összehasonlítva most 38 ezerrel dolgoznak kevesebben, de még így is több embernek van munkája, mint amennyinek idén januárban volt. Még a nyáron visszaállhat szerinte a foglalkoztatás szintje az egy évvel ezelőttihez.

A miniszter az Index.hu hírportál ügyéről szólva elmondta, a főszerkesztő eltávolításába és az újságírók felmondásába a kormánynak nincs lehetősége beleszólni. „Vádként fogalmazódik meg a kormánnyal szemben, hogy ilyen megtörténhet, de miért ne történhetne meg? Tehát, ha van egy szerkesztőségen belül egy vita, abba – magántulajdonosok esetén – a kormány semmilyen módon beleszólni nem tud. Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ebbe a kormány beleszólna” – emelte ki.

Legnépszerűbb cikkeink