Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kisebb vagyont adományoz el Greta Thunberg

Létrehozva:

Greta Thunberg klímaaktivistát tüntették ki a portugál Gulberkian-díjjal, amelyet azok kaphatnak meg, akik kiemelkedő tettekkel vesznek részt a klímaváltozás elleni küzdelemért. A svéd tini egymillió eurót is kapott.

Thunberg azonnal bejelentette, hogy egy fillért sem tart meg a díjból, hanem azt teljes egészében környezetvédő csoportoknak fogja adományozni az alapítványán keresztül – írja az Index.

„Ez több pénz, mint amit el tudok képzelni, de mindet eladományozom különféle szervezetek és projektek számára, akik a frontvonalon dolgozó, és az ökológiai krízis által sújtott embereket segítik” – mondta Thunberg.

Jorge Sampaio, korábbi portugál köztársasági elnök, a díjat odaítélő bizottság elnöke így indokolta a kitüntetést: „Ő [Thunberg] képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a fennálló status quo ellen”.

Az első százezer eurót az SOS Amazon kampány kapja, amely az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány ellen küzd. A második százezer a Stop Ecocide Alapítványnak jár. A Gulberkian-gíjjal járó egymillió euró az eddigi legmagasabb pénzdíj, amit Thunberg eddig kapott, pedig kitüntette már az Amnesty International is, egy sor további szervezet mellett.

Legnépszerűbb cikkeink