Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rábólintott az egyiptomi parlament a líbiai katonai hadműveletre

Létrehozva:

A döntés további feszültséget szíthat Törökország és Kairo között is.

Az egyiptomi parlament hétfőn, zárt ülésen jóváhagyta katonák küldését az ország határain túli harci bevetésre, írja az MTI. Bár nyíltan nem mondta ki, a líbiai helyzetre való tekintettel döntött így, miután Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő kijelentette, hogy jogos lenne ott az intervenció.

Az egyiptomi sajtóban közölt határozat szerint a parlament az ország nemzetbiztonságának megvédése céljából adott erre felhatalmazást, nyugati irányból. Ez a kitétel Líbiát jelenti. A csapatokat „fegyveres bűnöző milíciák és külföldi terrorista elemek” ellen vetnék be.

Esz-Szíszi a múlt héten, líbiai törzsi vezetőkkel tartott tanácskozásán azt mondta, hogy „Egyiptom nem fogadja el az ilyen milíciákat a határai közelében”. Ezzel azokra az erőkre célzott, amelyek a Tripoliban lévő, az ENSZ által elismert kormányt támogatják, amely élvezi Törökország segítségét is.

Ankara az év eleje óta avatkozik be közvetlenül a líbiai belső konfliktusba, és több ezer szíriai zsoldost küldött oda. Kairó ezt fenyegetésnek tekinti az ország biztonságára nézve, már csak azért is, mert ellenséges viszonyban van a török iszlamista vezetéssel.

A fenyegetettség akkor kapott jelentőséget, amikor a tripoli kormány erői kezdtek területet nyerni a vele harcoló, Halífa Haftar tábornok vezette, az ország keleti és déli felét ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereggel (LNH) szemben, és megközelítette az ország közepén fekvő Szirt kikötővárost. Haftar Tobrukban székelő parlamentje a múlt héten kérte is Kairó beavatkozását mindkét ország biztonsága érdekében, ha Törökország fenyegeti azt.

Esz-Szíszi nemrégiben azt nyilatkozta, hogy Egyiptom közvetlen beavatkozása a líbiai helyzetbe nemzetközileg jogos lenne az ENSZ Alapokmánya értelmében.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink