Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A gazdagok adójának emelését sürgeti 83 amerikai dollármilliomos

Létrehozva:

De nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világon mindenhol.

Több amerikai milliomos nyílt levélben a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgette, de nemcsak az amerikai, hanem a világ kormányainál annak érdekében, hogy az így befolyó összegből megsegíthessék a koronavírus-járvány által sújtott, szegény sorsú embereket.

„Miközben világszerte pusztít a Covid–19, az olyan milliomosoknak, mint nekünk, kulcsfontosságú a szerepünk a világ gyógyulásában” – írta a CNBC amerikai televízió által hétfőn ismertetett nyílt levelében a 83 milliomos.

Az aláírók, akik Milliomosok az emberiségért néven hívják magukat, a gazdagokra kivetett adók állandósított emelését javasolták. A csoport tagjai között van például

  • Abigail Disney, a Disney-birodalom örököse, Jerry Greenfield,
  • a jégkrémeket, szorbetteket, fagylaltokat árusító Ben & Jerry vállalatbirodalom társalapítója,
  • Richard Curtis brit forgatókönyvíró-filmrendező,
  • Sir Stephen Tindall, Új-Zéland egyik leggazdagabb embere is.

Levelükben leszögezték: a koronavírus-járvány olyan nagy károkat okozott, hogy ezeket már nem lehet egyszerű adakozással orvosolni. „Nem számít, mi milyen nagylelkűek vagyunk” – fogalmaztak, s kiemelték, hogy a világban mindenütt kormányzati felelősségvállalásra van szükség. Hangsúlyozták, hogy

az egészségügyi vagy az oktatási rendszerek megfelelő finanszírozása csakis a gazdagok állandó adóemelésével biztosítható.

„A világ tízmillióival ellentétben nekünk nem kell aggódnunk munkánk és lakásunk elvesztése vagy amiatt, hogy nem tudjuk többé eltartani a családunkat” – írták az aggódó milliomosok. Majd hangsúlyozták, hogy szükség van a világ egyensúlyának újrateremtésére, „még mielőtt túl késő lenne”.

A nyílt levéllel kapcsolatban elemzők megjegyzik: nem ez az első alkalom, hogy ez a csoport magasabb adókat javasolt kivetni a gazdagokra. Az idén januárban a világgazdasági fórumon már megjelentettek egy hasonló értelmű nyílt levelet. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink