Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A koronavírus miatt visszaesett az Európába irányuló illegális migráció

Létrehozva:

Kivéve a nyugat-balkáni útvonalon, mert ott nőtt.

Az év első felében a tavalyihoz képest csaknem egyötödével esett vissza az Európába tartó fő migrációs útvonalak mentén észlelt illegális határátlépések száma – olvasható az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett jelentésében.

A jelentés szerint a visszaesés a koronavírus-járvány hatásainak tulajdonítható. Január elejétől körülbelül 36 400 határsértést jegyeztek fel, csökkenő trend elsősorban a földközi-tengeri térség nyugati és keleti migrációs útvonalain volt érzékelhető. Júniusban az illegális határátlépések száma 200-zal nőtt az előző havi értékekhez képest, a határellenőrök ebben a hónapban 4500 esetről tájékoztattak.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a múlt hónapban a nyugat-balkáni lett a legaktívabb migrációs útvonal: júniusban ott 2050-en próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, 70 százalékkal többen, mint májusban.

  • Az idei év első felében ebben a régióban 9300 határsértőt regisztráltak, ami 73 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatokhoz képest. A jogtalan határátlépők többségében szíriai és afgán származásúak voltak.
  • A keleti mediterrán útvonalon érkezők esetében júniusban mintegy 200 illegális határátlépést észleltek a hatóságok, ez a legalacsonyabb összérték ezen az útvonalon 2009 óta. Az év kezdetétől körülbelül 11 900-an próbáltak illegális módon az EU-ba jutni ebben a térségben.
  • A közép-mediterrán útvonalon érkező illegális bevándorlók aránya a múlt hónapban 50 százalékkal csökkent a májusihoz képest, azonban a migránsok száma január eleje óta ebben a régióban a tavalyi adatokhoz képest megduplázódott. A bevándorlók nagyrésze ezen az útvonalon bangladesi és tunéziai származású.
  • A Frontex adatai azt mutatják, hogy a nyugat-mediterrán útvonalon érkező jogtalan határátlépők többnyire Algériából és Marokkóból érkeztek, és számuk 8 százalékkal nőtt a májusi statisztikákhoz képest.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink