Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Technokrata, jobboldali politikus lesz az új francia miniszterelnök

Létrehozva:

Jean Castext bízta meg pénteken Emmanuel Macron francia államfő az új kormány megalakításával néhány órával az után, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet.

A nagyközönség számára ismeretlen, 55 éves, jobboldali politikus 2020 április óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.

Jean Castex (a neve így ejtendő) korábban, Nicolas Sarkozy államfősége (2007–2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette, 2008 óta a spanyol határ közelében található Prades jobboldali polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.

A miniszterelnök-váltás nem meglepetés, az államfő hónapok óta kormányátalakításra készült, „egy új csapatot” ígért, „új úton”, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének a számos elindított reform (munkajog, nyugdíj, társadalombiztosítás) és válság (sárgamellényes mozgalom, koronavírus) után, miközben a francia gazdaság idén recesszióba süllyed.

A vasárnapi önkormányzati választások kormánypárti kudarca viszont kérdésessé tette a kormányátalakítás mértékét, illetve azt, hogy Emmanuel Macron milyen gesztusokat tesz a győztes Zöldek és a baloldal irányába. A Zöldek azonban már a hét elején jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a kormányzásban.

Az új miniszterelnök pályafutása és személyisége erősen emlékeztet az előző kormányfő, Édouard Philippe karrierjére. Mindketten a jobbközép meghatározó, de háttérben lévő, helyi szinten nagyon népszerű politikusai voltak, mielőtt Emmanuel Macron kormányzati szerepre kérte fel őket.

„Jean Castex sokoldalú magas rangú tisztviselő, akinek az állam megreformálása és a régiókkal való nyugodt párbeszéd lesz a legfőbb feladata” – jelezte az Élysée-palota. Ez azt jelenti, hogy a 2022-es elnökválasztás előtt – saját szavai szerint – megújulni kívánó Emmanuel Macron által meghatározott irányvonalat kell az új miniszterelnöknek konkrét formába öntenie.

A kiváló technokrata hírében álló, ugyanakkor kényesebb politikai helyzeteket is megoldani képes Jean Castex kinevezése az ellenzék szerint arra utal, hogy Emmanuel Macron a következő két évben a korábbiaknál jobban előtérbe kíván lépni, és nem szeretné, ha egy ismert és népszerű személyiség, mint amilyen Édoaurd Philippe volt, árnyékot vetne rá.

  • „Politikai irányváltást vártunk, de ez csak egy technokrata-váltás” – vélte Christian Jacob, a jobbközép Köztársaságiak vezetője.
  • Olivier Faure, a Szocialista Párt elnöke szerint a köztársasági elnök meglepetés nélkül folytatja ugyanazt az irányt. „A holnapi nap is ugyanúgy jobboldali lesz, mint az előző” – fogalmazott a baloldali politikus.

A regionális lapoknak pénteken adott interjúban Emmanuel Macron úgy vélte, hogy talán túl gyorsan kívánt haladni a reformokkal, de jól tudja, hogy azok megvalósítása csak párbeszéden keresztül lehetséges.

„Sok ambícióm van a hazám számára. Időnként azt a benyomást kelthettem, hogy az emberekkel szemben reformálok” – fogalmazott a baloldali politikus, aki megerősítette, hogy a 2017-ben kijelölt irány érvényben marad, de az új kormányban az egészségügy, az idősek és a fiatalság helyzete kap majd kiemelt szerepet. Emiatt elképzelhető, hogy egy-egy tárcát összevon vagy egymás alá helyez az új kormányban az államfő.

Jean Castex várhatóan még a következő szerdai kormányülés előtt megnevezi kormánya tagjait.

Legnépszerűbb cikkeink