Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kizárhatják az orosz atlétikai szövetséget a világszövetségből

Létrehozva:

A  felfüggesztett tagságú oroszok nem fizették be az ötmillió eurós büntetést. Előfordulhat, hogy a sportolóik még semleges színekben sem indulhatnak.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója szerint akár

teljes kizárással sújthatja az orosz sportági szövetséget

(VFLA) a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), írja a Magyar Távirati Iroda (MTI).

Jurij Ganusz azután nyilatkozott így, hogy a felfüggesztett státuszú VFLA nem fizette meg a július elsejei határidőig a rá kirótt pénzbüntetést, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, hogy a világszövetség adjon haladékot az 5 millió eurós adósság rendezésére.

A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a VFLA-ra a WA, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók

még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

„A nemzetközi szövetség precedens értékű, rendkívül kemény döntést fog hozni, és attól tartok, hogy a VFLA-t teljes mértékben kizárja az atlétika világából” – fogalmazott a RUSADA vezetője.

A WA tanácsa július végén tartandó ülésén határozhat az orosz szövetség, ily módon az orosz atléták sorsáról.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben függesztette fel a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben – akkor is csak külön engedéllyel – kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink