Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szigoríthatja a kormány az Airbnb-zést

Létrehozva:

A tervek szerint 4 hónapra és évi 120 napra korlátoznák a rövidtávú lakáskiadás lehetőségét. Az airbnb-zők szövetsége szerint az intézkedés nem éri el a kívánt célt.  

Sem a kormány, sem a tervezet kidolgozására felkért MTÜ nem tervezi a rövid távú lakáskiadás tilalmát, viszont időbeli korlátozásokat vezetnek be, azaz

meghatározzák, hány napra lehet vendégeket fogadni egy rövid távú lakáskiadásra szolgáló ingatlanban.

Erről a szállodaszövetség elnöke a 24.hu-nak. Flesch Tamás arra számít, hogy akár néhány héten belül döntés születhet az ügyben.

A Fővárosi Önkormányzat a lappal azt közölte, támogatják a rövidtávú lakáskiadás korlátozását, de őket még nem kereste meg se a kormány, se a turisztikai ügynökség a dolog miatt.

Ami azért különös, mert az Airbnb főleg Budapestet érinti: kb. 10 ezer lakást adnak ki turistáknak (a szám 5 év alatt megduplázódott), ami a belső kerületekben megemelte a hosszútávú albérletek árát.

Öt turisztikai szakmai szövetség azt vetette föl áprilisban a kabinetnek, hogy

a fővárosi szállodaipar válságból való kilábalását nagyban segítené,

ha a magánlakások rövidtávú bérbeadását újraszabályoznák, és évi 120 napban, a főszezon idejére (május 15.-szeptember 15.) korlátoznák a kiadható napok számát.

Az airbnb-zők Felelős Szálláskiadók Szövetségének nevében nyilatkozó Ribarics Ádám viszont azt mondta,

„a korlátozások nem érnék el azt a célt, amit a szállodaszövetség és a kormány kitűzött”.

Szerinte vendégeik döntő többsége a fiatal korosztályhoz tartozik, ezek a fiatalok akkor sem szállnának meg szállodákban, ha a rövidtávú lakáskiadást ellehetetlenítik. (24.hu)

Legnépszerűbb cikkeink