Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Merkely Béla szerint novemberben jöhet az újabb hullám

Létrehozva:

Jó hír viszont, hogy folyamatosan tesztelik a oltóanyagokat.

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a Covid–19 járvány szempontjából, ám mivel a környező országok közül többen jelenleg is nagyon sok az új eset, a vírus behurcolásával novemberre ismét kialakulhat itt egy járvány – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy konferencián.

A Növekedés.hu szerint a rektor elmondta azt is, hogy hazánkban jelenleg olyan alacsony a fertőzöttség, hogy a tömeges tesztelés sem mutatna sokkal több igazolt beteget, a reprezentatív mintavétel pedig pontosabb képet ad az átfertőzöttségről. Merkely szerint az idősotthonokról nem szabad megfeledkezni, ezeken a helyeken folyamatos és szoros megfigyelés kell.

A négy orvosi egyetem és a KSH bevonásával készült H-UNCOVER reprezentatív felmérésről a rektor elmondta, hogy a 10 602 tesztből mindössze 2 pozitív esetet találtak, ami azt jelenti, hogy tízezer emberből 2,4 lehet fertőzött hazánkban. Merkely novemberben számít újabb nagy hullámra, ezért szeptember végén–októberben újabb átfogó fertőzöttség-vizsgálatot csinálnak majd.

A konferencián megszólalt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa is, aki elmondta, hogy a vakcinákkal kapcsolatban bizakodó. Azonban hozzátette, hogy azt nem lehet tudni, hogy mennyi kell az oltóanyagból, ahogy azt sem, hogy az időseknél kivált-e kellő immunválaszt, és hogy meddig nyújt védettséget.

Legnépszerűbb cikkeink