Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Reprezentatív lett az országos átfertőzöttséget mérő szűrővizsgálat

Létrehozva:

Az ország minden pontjáról, különböző korosztályokból hívtak alanyokat. 67,3 százalékuk részt is vett a tesztelésen, ami valós képet adhat a koronavírus-átfertőzöttségtől, és arról hányan kaphatták el a betegséget. Túl nagy számra nem lehet számítani. 

A tervezett 17 787 emberből mintegy 10 600 fő vett részt a két hét alatt lebonyolított H-Uncover nevet viselő szűrővizsgálaton, amit négy orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indítottak – írj a Semmelweis Hírek. Veszprém, Nógrád és Pest megyében a meghívottak 75 százaléka jelent meg, míg Salgótarjánban 77 százalék vetette alá magát a tesztnek, ami nagyon jó aránynak számít. Ennek köszönhetően a teszt valóban reprezentatív lett.

Az adatok feldolgozása még tart, május végén tudnak pontos információkat közölni, de az eddigi összesítések alapján a korábban ismert részeredményekkel összhangban van a végeredmény: nem várható nagyfokú átfertőzöttség.

A H-Uncover célja az, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról. A tesztelést várhatóan még kétszer fogják elvégezni, a következőre szeptemberben kerülhet sor.

Legnépszerűbb cikkeink