Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

8276-ből 2 – alig találtak pozitív koronás magyart

Létrehozva:

8 744 tesztet végeztek el eddig abban a nagyszabású vírustesztben, amelyet négy magyar egyetem végez, és a cél feltérképezni a magyarországi átfertőzöttséget. Ebből 8276 volt PCR-es vizsgálat, és mindössze 2 minta volt pozitív, ami alacsony átfertőzöttséget jelent, de az eredmények még nem reprezentatívak, a tesztelést folytatni kell – igaz, a kutatók szerint radikális módosulás az eredményekben nem várható.

A négy magyar egyetem részvételével zajló, nagyszabású vírusteszt során egy 17 ezer 787 fős, az ország lakosságára nézve reprezentatív mintából igyekeznek képet kapni arról, hogy mennyire fertőzödött át koronavírussal a magyar lakosság. A kedd délelőtti sajtótájékoztatón elhangzottakról a Qubit számolt be.

Az eddig elvégzett 8276 PCR-es, azaz a vírus jelenlétét kimutató vírustesztből mindeddig összesen 2 volt pozitív, ami azt jelenti, hogy ha az eredmények az elvégzett tesztek száma alapján reprezentatívak lennének, akkor az 10 ezer lakosra vetítve 2,4 aktív fertőzést jelentene, a 14 évnél idősebbek körében az aktuálisan fertőzöttek száma 243 és 7230 közé esne, és a lakosság átfertőzöttsége 0,6 százalékos lenne.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, ahhoz hogy az eredmények reprezentatívak legyenek a teljes magyar lakosságra nézve, a meghívottaknak – 10 százalékos hibaarány mellett – legalább 70 százalékos részvételre van szükség, azaz, hogy a 17 ezer 787 reprezentatív mintából legalább 10500-11200 embernek meg kell jelennie a mintavételi pontokon. A kutatók ugyanakkor nem számítanak arra, hogy a végső eredmények jelentősen el fognak térni a jelenlegi részeredményektől.

„Öröm az ürömben, hogy amennyiben azt gondoljuk, hogy a nyájimmunitás tudna gátat szabni a vírus terjedésének, ettől az eredmények fényében nagyon messze vagyunk. Ugyanakkor a nagyon nagy, lángoló járványt elszenvedő Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Egyesült Államok is nagyon messze áll ettől. Az idő fog választ adni arra a kérdésre, hogy egyszerűen nagyon gyorsan és fegyelmezetten vezettük-e be az alapvető higiéniás és távolságtartó rendelkezéseket vagy van valami egyéb faktor is, ami a vírus magyarországi terjedését akadályozza” – idézi a lap Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetőjét.

Prinz Gyula infektológus pedig arra tért ki, hogy „az alacsony átfertőzöttség felveti azt a problémát, hogy az újranyitást követően megszaporodhatnak az esetek, illetve egy második hullámban a lakosság továbbra is nagyon fogékony lesz a járvány fellángolására.”

Legnépszerűbb cikkeink