Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koronavírus: Végre megkezdik a valós fertőzöttség mértékének felkutatását

Létrehozva:

18 ezer embert vonnak be a tesztelésbe, reprezentatív mintán nézik, mekkora a társadalom átfertőzöttsége.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző – jelentette be az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

Merkely Béla, egy a témában tartott keddi videókonferencián azt közölte, a vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek-e immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Ismertetése szerint a tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt „meghívásos alapon”, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien magánháztartásban élők. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik; ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát.

Az állam háttérintézménye és az MTA is arra hívta fel a figyelmet, a kijárási korlátozások nem elegendőek a járványterjedés ideális kezeléséhez, tömeges tesztelésre van szükség.

Legnépszerűbb cikkeink