Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Jóval drágábbak lehetnek idén a gyümölcsök

Létrehozva:

30-40 százalékkal is többet fizethetünk majd a kajszi- és őszibarackért, de az alma és a cseresznye ára is felkúszhat. 

A vártnál jobban növekedett az euróövezeti infláció az előző havi négyéves mélypontról – írja az Eurostat jelentésére hivatkozva az azenpenzem.hu. Az előzetes adatok szerint a májusi 0,1 százalék után júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. Ez az elemzőket is váratlanul érte, ugyanis csak harmad ekkora drágulásra számítottak.

Éves összesítésben leginkább az élelmiszeripari alapanyagok árai emelkedtek majdnem 6 százalékkal. Az élelmiszerek, alkoholos italok és élvezeti cikkek esetében pedig 3,1 százalékos drágulással kell számolni.

Magyarországon májusban átlagosan 8,4 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek, mint tavaly. Ezen belül a párizsi, a kolbász 22 százalékkal, az idényáras termékek, például a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs majdnem 20 százalékkal drágult.

Az árak emelkedésére még rátesz, hogy az időjárás a termésnek sem kedvezett. Hunyadi István, a FruitVeb igazgatója szerint egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz az őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. Ez mind a tavaszi fagy, az aszály, a nyár eleji esőzések és az enyhe tél miatt van.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi becslése szerint gyümölcsből 500 ezer tonnára lehet számítani az idén az egyébként átlagosan évi 800-900 ezer tonnával szemben. A kereskedők ezért 30-40 százalékos drágulással számolnak.

Az MNB múlt héten bemutatott inflációs prognózisában az szerepelt, hogy a következő három évben az adószűrt maginfláció átlagban 3 százalék alá süllyed. A jegybank igazgatója szerint ehhez pedig a járvány hatására felerősödő nemzetközi dezinflációs hatások járulnak hozzá. Hozzátette: az eurózóna és a piaci szolgáltatások inflációja egyaránt ebbe az irányba mutat. Az MNB tájékoztatása szerint az infláció erős változékonysága a mutatóban magas súlyú olajárak és az élelmiszerárak miatt rövid távon továbbra is fennmarad. Az áremelkedés üteme a költségérzékeny tételek hatásainak kifutásával lanyhul majd.

Legnépszerűbb cikkeink