Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tízezer emberből csak 3 fertőzöttet találtak májusban

Létrehozva:

Két hónappal ezelőtt kicsit több mint 56 ezer ember eshetett át a fertőzésen Magyarországon. Már akkor lecsengőben volt itthon a vírus. 

Május 1. és 16. között mintegy 10 575 embert teszteltek az ország különböző pontjain. Ennek eredményét ismertette most Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora – írja a Semmelweis Médiasarok. Mint mondta, a tesztek elvégzése során mindössze 3 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést és 70 olyan ember volt, aki már átesett a betegségen.

A H-UNCOVER felmérés Magyarország lakosságára vetítve azt jelenti, hogy május első felében 2 421 ezer ember lehetett koronavírussal fertőzött és 56 439 már áteshettek a fertőzésen. Mind az aktív fertőzöttségi ráta, mind pedig az átfertőzöttség aránya alacsonynak mondható. A legmagasabb fertőzési arány Budapesten és az észak-magyarországi régióban volt. A szakértők a 13 százalékos kerethibát is figyelembe vették.

A kérdőívek eredményéből az látszik, hogy a vírussal fertőzöttek között jelentősen gyakoribb volt a szaglás- és ízlésvesztés és az izom és ízületi fájdalmak. Azok között, akik átestek a fertőzésen gyakran említett tünet volt a légzésnehézség és a hasmenés.

A vizsgálaton résztvevők 53,6 százaléka nő, 46,4 százaléka pedig férfi volt, érdemi nemi különbségek viszont nem voltak érzékelhetők a pozitív teszteredményt kapók között.

A felmérés a járvány lecsengésének időszakában zajlott, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a helyzet azóta sem változott, és a legvalószínűbb forgatókönyv a nyugodt nyár, és a járvány lecsengése.

Legnépszerűbb cikkeink