Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kínában fokozódik a keresztényellenesség, a magyar kormány inkább a nemzetközi jogvédőket támadja

Létrehozva:

Kínában egyre erősödik a keresztényüldözés. Az ez elleni harcára büszke magyar kormány ugyanakkor korábban beismerte, nem gyakorolna nyomást Kínára, és nem is szokta elítélni a hatalmas kereskedelmi partner ilyen irányú tevékenységét. Mégis képmutatással és személyválogatással vádolja a nemzetközi, sorosistának nevezett jogvédő szervezeteket.  

Több mint 500 keresztet távolítottak el a kínai hatóságok templomokról a keleti Anhuj tartományban április óta – közölte kedden a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírügynökség hongkongi tudósítójára hivatkozva, írja az MTI.

A feszületek lebontása 2018 októberében kezdődött. Azóta az Anhujjal szomszédos Csöcsiang, Honan, Hopej és Kujcsou tartományokban keresztek ezreit semmisítették meg a várostervezési törvények állítólagos megszegésére hivatkozva.

Csöcsiangban a bontási munkálatokat Hszia Pao-lung akkori kommunista párttitkár vezette, akit 2020 februárjában Hszi Csin-ping elnök a kínai kormány Hongkongért és Makaóért felelős hivatala vezetőjévé nevezett ki.

Becslések szerint az 1,3 milliárd lakosú Kína 13 millió lakosa keresztény. Hivatalos adatok viszont mindössze hatmillióra teszik a számukat.

Míg a „hazafias katolikusok” tevékenységét 1957, illetve a kínai kulturális forradalom (1966-1976) vége óta ismét engedélyezték, addig a földalatti egyház működését állami szankciókkal igyekeznek nehezíteni. A papokat és püspököket gyakran őrizetbe veszik vagy kihallgatják, emellett nem kaphatnak engedélyt templomok építésére sem.

Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Heteknek 2019 nyarán elismerte, hogy meg sem próbálkozik a nyomásgyakorlásassal a kormány. „Ha például Kínával megtörjük az őszinte és tiszteletteljes kapcsolatok kereteit, és teszünk egy nevetséges fenyegetést vagy nyomásgyakorlást, akkor nagyjából kiröhögnek”.

Ám hétfőn az M1 aktuális csatornán arról beszélt, a „sorosista” jogvédő szervezetek nem törődnek az üldözött keresztényekkel: a Human Rights Watch és a hozzá hasonlóak jogvédelme „igencsak szelektív, személyválogató”. Egy szót sem ejtenek arról ugyanis, hogy jelenleg több mint 200 millió keresztény ember szenved a világon az üldöztetéstől.”Mégis minden mással foglalkoznak ezek a szervezetek, de például, amikor mi egy nemzetközi emberjogi fórumon megpróbáljuk erre felhívni a figyelmet, felkérni más kormányokat, szervezeteket, hogy ők is álljanak ki az üldözött keresztények mellett, akkor nemhogy nem támogatják ezeket a kezdeményezéseket, hanem kétségbe is vonják azokat, eltagadják ártatlan emberek millióinak a szenvedését.”

(MTI/ATV/444)

Legnépszerűbb cikkeink