Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Alakul az ellenzéki egység a lengyel elnökválasztás 2. fordulójára

Létrehozva:

Az első fordulóban győztes konzervatív elnökjelölt, Andrzej Duda ellen Rafal Trzaskowski mellett fog szavazni az első fordulóban a harmadik helyen végzett független Szymon Holownia.

  • A lengyel elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják, miután a vasárnapi első fordulóban a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint felét.
  • Andrzej Duda hivatalban lévő államfő a szavazatok 43,5 százalékát, a másodikként befutó Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje pedig a voksok 30,46 százalékát gyűjtötte be.

Holownia, aki a vártnál nagyobb támogatottságot szerzett, a szavazatok 13,87 százalékát nyerve el, keddi sajtóértekezletén arra szólította fel híveit, hogy július 12-én menjenek el szavazni. Ő maga is így tesz – jelezte, és közölte: bár „nincs saját jelöltje”, mégis

„azon vízió ellen” fog szavazni, amelyet az utóbbi öt évben Andrzej Duda képviselt.

Elemzők Duda és Trzaskowski szoros küzdelmét várják a második fordulóban, megfigyelők szerint az eredmény mindenekelőtt azon múlik, hogy a két rivális közül melyiknek sikerül jobban mozgósítani az első fordulóban nem szavazó polgárokat, illetve megnyerni az alulmaradt jelöltek híveit, elsősorban Holownia táborából.

A vasárnapi elnökválasztáson negyedik helyen (6,78 százalék) végzett Krzysztof Bosak – aki a radikális nemzeti és újliberális pártok ellenzéki koalícióját, a Konföderációt képviseli – már korábban úgy nyilatkozott: tömörülése a második fordulóban egyik jelöltet sem támogatja. Keddi sajtóértekezletén hangsúlyozta: szavazni fog a második fordulóban, de nem hozza nyilvánosságra, kire adja voksát. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink