Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több mint harmincmillió lengyel választhat ma elnököt

Létrehozva:

A regnáló Andrzej Duda és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a két esélyes.

Reggel 7 órakor 27 230 szavazóhelyiség nyílt meg Lengyelország-szerte, megkezdődött az elnökválasztás első fordulója. A 11 jelölt közül ketten jutnak be a második fordulóba, ha a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A két legnagyobb esélyes a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda, és a varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski.  A kormánypárt támogatásával második elnöki mandátumért induló Duda a felmérések szerint 39-43 százalékos eredményre számíthat, Trzaskowski támogatottsága 28-32 százalékos – írja az MTI.

Rafal Trzaskowski varsói polgármester, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökjelöltje / Fotó:
Darek Delmanowicz/MTI/PAP

Az idei esetleges második fordulót július 12-re tűzték ki. A lengyel alkotmány szerint a hivatalban lévő elnök csak egyszer választható újra.

A 21 órás zárás pillanatában exit poll-becsléseket közölnek. A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban kedd estére ígéri. Felmérések szerint 60 százalék körüli részvételi arányra lehet számítani. Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, a legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték.

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje / Fotó: Andrzej Grygiel/MTI/PAP

A lengyel államfőnek viszonylag jelentős jogosítványai vannak. Szava van a külpolitikában, ő a hadsereg főparancsnoka, de ami a legfontosabb, hogy megvétózhatja a parlament által elfogadott törvényeket, és az elnöki vétót a szejm az újabb szavazáson csak háromötödös többséggel utasíthatja el. A kormányzó Jog és Igazságosság pártnak nincs ekkora többsége az alsóházban.

Lengyelországban 30,2 millió választópolgár él, közülük 374 ezren külföldön fognak szavazni.

Legnépszerűbb cikkeink