Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kudarcba fulladt a színművészetisek és Palkovics találkozója

Létrehozva:

Találkozott Palkovics László miniszter és a SzFE diákjainak csoportja, de a miniszter szerint politikai rendezvénybe torkollott a találkozó, és nem tudja elfogadni a hallgatók ötpontos követelését.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fogadta Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott rektorát, rektor-helyettesét, a hallgatói önkormányzatának képviselőit, az egyetemen tanuló fiatalokat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna – hangsúlyozta a miniszter szerda délután újságíróknak, leszögezve:

a javaslatokat nem tudja elfogadni.

Palkovics László erről azután beszélt, hogy a minisztériumban fogadta a SZFE megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit. A tárcavezető ismertetése szerint a hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén – amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben – olvasták fel öt pontból álló követeléseiket.

Eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett „politikai rendezvénybe fordult” az egyeztetés – mondta a miniszter.

A tárcavezető – a minisztérium közleménye szerint – a találkozó kapcsán kiemelte: „az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket. A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés

sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára

arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban”.

Palkovics László első kézből adott tájékoztatást a változtatást megalapozó megfontolásokról korábban a szakma szereplői, és ma az egyetem vezetői és az egyetem hallgatói számára. A közlemény szerint újból hangsúlyozta, hogy

az átalakítás nyomán nő az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága.

A miniszter a találkozó idején alatt tartott demonstráció kapcsán kifejtette:

megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve.

(MTI, PH)

Legnépszerűbb cikkeink