Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína biztonsági hivatalt állítana fel Hongkongban

Létrehozva:

Azt felügyelné, hogy nem folyik-e a volt városállamban: szakadár tevékenység, felforgató tevékenység, terrorizmus és összejátszás külföldi erőkkel.

Kína „országos biztonsági hivatalt” tervez létrehozni Hongkongban, amelynek feladata a különleges közigazgatási területre vonatkozóan megalkotott nemzetbiztonsági törvény végrehajtásának felügyelete lesz – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának szombati ülését követően, amit az MTI szemlézett.

Az Országos Népi Gyűlés – azaz a parlament – májusban kezdeményezte a nemzetbiztonsági törvényjavaslat kidolgozását, amely még szigorúbb biztonsági ellenőrzés alá vonja a különleges közigazgatású területet, betiltja az elszakadási törekvések hangoztatását és a „felforgató tevékenységet”, ami bírálói szerint a politikai szabadságjogok megnyirbálását jelentheti. A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint a törvénytervezet a következő négy bűncselekményt és azok büntetési tételét határozza meg: szakadár tevékenység, felforgató tevékenység, terrorizmus és összejátszás külföldi erőkkel.

A törvényjavaslat egyben hatályon kívül helyez minden olyan hongkongi jogszabályt, amely ellentétes vele. A kínai vezetés elhatározása a nemzetközi közösség bírálata mellett tömegtüntetéseket váltott ki Hongkongban.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elv alapján különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Legnépszerűbb cikkeink