Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már a zimbabwei egészségügyi miniszter is rács mögött a magyarországi vonatkozású botrány miatt

Létrehozva:

Túlárazott COVID-védőeszközök ügye miatt már a zimbabwei egészségügyi minisztert is őrizetbe vették. A botrány akkor pattant ki, amikor egy Magyaországon bejegyzett cég számlájára rengeteg pénz érkezett Zimbabwéből. Mindeközben az ország gazdasága romokban.

Őrizetbe vették Obadiah Moyo zimbabwei egészségügyi minisztert, akit várhatóan szombaton állítanak bíróság elé azzal a váddal, hogy törvénybe ütköző módon egy kétes hírű egészségügyi vállalattal kötött több millió dollár értékű szerződést a koronavírus-járvány elleni harchoz szükséges egészségügyi termékek szállítására, írja az MTI.

A zimbabwei korrupcióellenes hatóság pénteken vette őrizetbe a tárcavezetőt az egyre terebélyesedő botrány közepette. A helyi sajtó szerint Moyo olyan céget választott ki, amely a védőfelszereléseket, illetve a koronavírus-teszteket túlzottan magas áron kínálta a kormányzatnak. A cég árlistáján a szájmaszkok darabja például 28 dolláros (8600 forint) áron szerepelt.

A hararei vezetés a közfelháborodás nyomán felmondta a szerződést. Emmerson Mnangagwa elnök egyik fia pedig közleményben volt kénytelen tagadni kapcsolatát a céggel, miután olyan felvételek jelentek meg a vállalat zimbabwei képviselőjéről, amelyeken az elnök és felesége, illetve a fiai társaságában látható több rendezvényen is.

Delish Nguwaya, a cég képviselője, illetve a zimbabwei gyógyszerbeszerzési hatóság több vezető tisztségviselője ellen már vádat emeltek az ügyben.

Nguwayát a többi között azzal gyanúsítják, hogy hazudott a vállalatról, amelyet egy svájci székhelyű gyógyszergyártóként állított be, pedig – a vádirat szerint – mindössze egy tanácsadó cég volt minden tapasztalat nélkül az egészségügyi termékek gyártása terén.

A botrány éppen az egészségügyi dolgozók sztrájkja idején érte a dél-afrikai országot. Az orvosok és ápolók amerikai dollárban követelik fizetésüket, mivel a 750 százalékot meghaladó infláció és a helyi fizetőeszköz összeomlása miatt a bérük gyakorlatilag értéktelenné vált. A folyamatos gazdasági válsággal küzdő országban a legtöbb kereskedő ráadásul amerikai dollárban szabja meg az árakat. Az egészségügyi dolgozók egyben azt is kifogásolják, hogy nincs megfelelő védőfelszerelésük a koronavírussal fertőzöttek ápolására.

Az AFP francia hírügynökség csütörtöki értesülése szerint a Magyarországon bejegyzett Drax Consult SAGL nevű cég 20 millió dolláros szerződéshez jutott Zimbabwében felhasznált Covid-19-tesztek és védekező felszerelések szállításáért.

Márciusban a magyar hatóságok aggodalmukat fejezték ki a cég számlájára történt, kétmillió dolláros gyanús befizetés miatt, amely kiváltotta a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű zimbabwei ellenzéki formáció haragját. A párt korrupcióval vádolta meg a hararei kormányt.

Zimbabwében szombatig 479 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és négyen haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta szövődményekbe.

Ez a szám azonban feltehetően erősen alábecsült, mivel kevés tesztet végeztek el a dél-afrikai országban, amely a 2000-es évek eleje óta az államot és közegészségügyi rendszert romba döntő súlyos gazdasági válság áldozata.

Legnépszerűbb cikkeink