Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

103 évesen elhunyt Vera Lynn

Létrehozva:

Forrás: Allan warren/Wikipedia/CC BY-SA 3.0/Croped

Lynn brit katonák millióiban tartotta a lelket a második világháború alatt.

Elhunyt Vera Lynn, a britek háborús hős énekesnője – írja az MTI. Lynn a második világháború idején lett országosan ismert Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket. Ő énekelte az 1941-es White Cliffs of Dovert, amely azóta is rendre felcsendül a brit háborús megemlékezéseken. Az 1917-es születésű énekesnő dalai hosszú évtizedekkel később is előkelő helyeken szerepeltek a brit slágerlistákon. A 2009-ben összeállított Top 60-as rangsorban például az első helyre került, miután a II. világháború kezdetének 70. évfordulójára kiadott CD-je maga mögé utasította a Beatles szintén 2009-es, digitálisan újrarögzített albumgyűjteményét.

Lynn egyik dalából II. Erzsébet királynő is idézett április eleji televíziós beszédében – azokban a napokban vált Nagy-Britannia Európa járványgócává.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában azt mondta: Vera Lynn bája és varázslatos hangja a legsötétebb időkben is magával ragadta és felemelte az egész nemzetet, hangja a következő nemzedékek szívét is betölti majd.

Legnépszerűbb cikkeink