Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Trump beperelte volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, hogy ne jelentethesse meg könyvét

Létrehozva:

John Bolton könyvének megjelenését már kétszer elhalasztották, de a nemzetbiztonsági tanács szerint a könyvben még mindig vannak szigorúan titkos információk, amik nem publikálhatók.

Donald Trump amerikai elnök kormánya beperelte kedden John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy megakadályozza könyvének megjelenését. A Fehér Ház szerint a könyv titkos információkat tartalmaz, és Bolton megsérti ezáltal a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Trump azért menesztette 2019 szeptemberében, 17 hónap után Boltont, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben.

Az elnök már hétfőn perrel fenyegette meg Boltont műve tervezett megjelenése miatt. A könyv – amelynek címe: A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat – eredetileg márciusban jelent volna meg, de ezt kétszer elhalasztották, a legújabb terv szerint június 23-án jelenne meg.

A keresetet benyújtó szövetségi ügyész arra kéri a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy kötelezze a Simon and Schuster kiadót a kötet visszatartására, amíg be nem fejeződik annak titokügyi ellenőrzése a nemzetbiztonsági tanácsban.

Chuck Cooper, Bolton ügyvédje decemberben benyújtotta a kéziratot a tanácshoz, de az még nem végzett az ellenőrzéssel. A nemzetbiztonsági tanács szerint a könyv csak akkor publikálható, ha törlik belőle a titkos és szigorúan titkos információkat.

Cooper ügyvéd szerint, hogy Bolton szakértők segítségével már minden titkos információt törölt a kéziratból.

A The New York Times januárban már megjelentetett részleteket az emlékiratokból. Ezek szerint például az elnök személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben. Trump tagadja, hogy ilyen történt volna.

Legnépszerűbb cikkeink