Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nyílnak a határok, nyílnak a könyvtárak és megszűnik a veszélyhelyzet – legalábbis politikailag

Létrehozva:

Egyre több Európai országba szabad a bejárás mától, kinyithatnak a könyvtárak, az Országgyűlés pedig a veszélyhelyzet megszűnéséről dönt.

Úgy tűnik, hogy mégis lehet majd külföldi utat tervezni a nyárra, ugyanis sorra nyitnak az országok határai. Korábban Szerbia, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Ausztria és Horvátország felé már megnyitották a határokat, és mivel egyik sem okozott problémát, magasabb fertőzésszámot, így most már a többi EU-tagállam is bátrabban fogadja a vendégeket.

A szomszédos országokból hazatérve már hatósági házi karanténba sem kell vonulni a magyar állampolgároknak, ezt mától Romániában is feloldották.

Azonban nem mindegy, hogy milyen járművel érkezünk Magyarországra, ugyanis a Konzuli és Állampolgársági Főosztály kérdésünkre elmondta, hogy ha valaki Ausztriából autóval érkezik Magyarországra, akkor nincs karanténkötelezettsége, de ha közvetlen légi járattal érkezik, akkor már kötelező a karantén. Hozzátették, hogy ez a szabály a közeljövőben változhat.

Hétfőtől a koronavírus-járvány egyik fő gócpontjának számító Franciaországba is beléphetnek az uniós állampolgárok, és a korlátozásoktól sem kell tartaniuk. A másik kedvenc turistaország, Spanyolország viszont még tartja a határzárat, a tervek szerint csak június 21-én, azaz majdnem egy hét múlva fogadja majd korlátozások nélkül az uniós állampolgárokat, addig az odautazóknak kötelező két hét karanténba vonulni.

Az Európai Bizottság a nyugat-balkáni országok felé is nyitna, amit azért is tartanak fontosnak, hogy az emberek találkozhassanak a határokon túli rokonokkal, illetve hogy a határon túl dolgozók is szabadon átjárhassanak.

Vége lehet a veszélyhelyzetnek

Az Országgyűlés ma szavaz a vészhelyzet megszűnéséről szóló törvényjavaslatról. A veszélyhelyzet bevezetésekor a polgármesterek megkapták azt a jogot, hogy döntéshozatalkor nincs szükségük a képviselő-testület felhatalmazására, hanem maguk hozhatják meg az önkormányzati döntéseket. A veszélyhelyzet alatt nem lehet országos, vagy helyi népszavazást kezdeményezni sem. A veszélyhelyzetről Orbán Viktor korábban azt mondta, ennek köszönhető, hogy minden döntést időben tudtak meghozni, nem kellett ezekkel bemenni a parlamentbe. A veszélyhelyzet visszavonásával ezek megszűnnek majd. Március közepe óta a lejárt okmányokkal sem kellett foglalkozni, ezeket ugyanúgy elfogadták, azonban a veszélyhelyzet visszavonása után a lejárt okmányokért a rendőrség büntethet. A fizetési moratóriumot bár szintén a különleges jogrend alatt hozták meg, az az eredetileg kihirdetett időpontig, azaz év végéig fennmarad.

Szabad a könyvtár

Az Operatív Törzs az Index kérdésére mondta el, hogy a kormány tervei szerint június 15-től, azaz mától a könyvtárak is kinyithatnak. A Szabó Ervin könyvtár már korábban elkezdett felkészülni az újranyitásra, ami mellett 14 nagyobb tagkönyvtár is kinyitja a kapuit. A biztonság érdekében csökkentett nyitva tartással lehet majd látogatni a könyvtárat, és az épület belső tereiben kötelező a maszk használata.

A visszavitt könyveket 72 órára karanténba rakják, ezzel is csökkentve a vírus terjedését.

A 65 éven felülieknek pedig külön idősávot adnak meg a látogatásra.

Legnépszerűbb cikkeink