Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

COVID–19: patkósdenevéreket tesztelnek Thaiföldön

Létrehozva:

Több száz patkósdenevért gyűjtöttek be thaiföldi kutatók egy barlangban, hogy koronavírusteszteket végezzenek rajtuk annak megállapítására, nincsenek-e veszélyben a környékbeli lakosok, akiknek étlapján a denevérhús is előfordul. 

A mintegy 300 denevért a délkelet-thaiföldi Csantaburi tartományban, Tham Sador erdei barlangban gyűjtötték az elmúlt három napban. Az állatoktól vér-, nyál-, vizelet- és ürülékmintát vesznek a barlang közelében, majd szabadon engedik őket.

A Nemzeti Parkok Igazgatósága, a Chulalongkorn Kórház és a Kasetsart Egyetem által indított kutatás résztvevői között szerepel Supaporn Wacharapluesadee, aki az első thaiföldi koronavírus-esetet azonosította januárban.

A thaiföldi kormány közleménye szerint a denevérek tesztelését azért rendelték el, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még áprilisban azt állapította meg, hogy az új típusú koronavírus minden valószínűség szerint denevérekről került át emberre Kínában, és kínai jelentések szerint a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus hasonló egy, a patkósdenevérekben talált vírushoz.

Thaiföldön több mint 140 denevérfaj él, ezen belül 23-féle patkósdenevér, de még sosem végeztek rajtuk koronavírus-vizsgálatot. A hatóságok azt szeretnék tudni, nincs-e veszélyben a denevérek miatt a helyi lakosság, és nem kell-e emiatt speciális óvintézkedéseket elrendelni.

A vizsgálat eredménye hetek múlva várható.

Csantaburi tartományban eddig mindössze három esetet regisztráltak, mindhárom személy felgyógyult.

Kínán kívül elsőként Thaiföldről jelentettek koronavírus-fertőzést. A délkelet-ázsiai turistaparadicsomban eddig 3134 koronavírus-esetet regisztráltak, a fertőzésbe 58-an haltak bele. Az elmúlt 20 napban nem találtak olyan embert, aki odahaza fertőződött volna meg, az új esetek mind külföldről hazatérő thaiföldieket érintettek.

 

Legnépszerűbb cikkeink