Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem sajnálta a pénzt a 3 milliárdostól szállodaépítésre a magyar állam

Létrehozva:

Korábban 4,2 milliárd forintra becsülték az építkezést. A magyar állam már majdnem a háromszorosát kifizette.

Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt a Forbes szerint egyaránt az ötven leggazdagabb magyar közé tartozik, összvagyonuk megközelíti az 500 milliárd forintot. Közös cégük, a CD Hungary egy tihanyi szálloda felépítésére összesen

11,5 milliárd forintnyi közpénzt kapott.

A szállodát a volt tihanyi MSZMP-üdülő, még korábban Habsburg József főherceg egykori nyári rezidenciája helyére építik. A kormány előbb a 4,2 milliárd forintra becsült beruházás 70 százalékát (2,9 milliárd) fizette ki, majd májusban újabb 8,6 milliárdot nyertek el. (A beruházás több mint dupláját.)

Ezzel a 150 szobásra tervezett szálloda építését szobánként 77 millió forintnyi közpénzzel támogatja a magyar állam.

Az egykori tihanyi pártüdülőt még 2006-ban privatizálta a főleg diplomataingatlanokat kezelő CD Hungary, amely  Csányi, Hernádi és Garancsi közös cége. Ezt követően több mint tíz éven át nem történt lényegi előrelépés, a kihasználatlan kastély állaga jelentősen leromlott.

A tulajdonosok éveken át tervezték a terület hasznosítását, ami egy 2018 áprilisi tanulmányból derül ki, amelyet a CH Hungary leánycége rendelt meg. A tanulmány két lehetséges fejlesztési irányt jelölt meg: egy lakópark megépítését, illetve egy szállodáét. A tanulmányban az is szerepel, hogy a szállodai projekt támogatások nélkül nem valósítható meg gazdaságos módon „a Balaton szezonalitásából, a környékbeli árakból és versenyhelyzetből adódóan”.

A májusi pályázaton a lap szerint érezhetően nem törekedtek a látszat árnyalására:

több esetben lényegében üres cégek kaptak milliárdokat adott esetben olyan hotelek építésére, amelyekről nyilvános információt sem lehet találni.

3 hónap helyett 3 hétig lehetett pályázni. Az egyik kirívó eset a 31 éves Sáfrány Tamásé volt, aki a pályázat megnyitása előtt egy nappal alapította meg első cégét, amely végül nyolcmilliárd forint támogatást kapott. (G7)

Legnépszerűbb cikkeink