Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Lesznek egyenlőbbek: felmentés lesz adható a házi karantén alól

Létrehozva:

Felmentést adhat a hatósági házi karantén alól a járványügyi hatóság különös méltánylást érdemlő esetekben – ilyen tartalmú módosítást fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslathoz.

A testület Salacz László (Fidesz) bizottsági alelnök szóbeli kezdeményezésére döntött a változtatásról, amely szerint a járványügyi hatóság egyes esetekben

egyedi magatartási szabályt is megállapíthat a hatósági házi karantén helyett

akkor, ha a járványügyi védekezés karantén nélkül is biztosított.

  • Salacz László olyan egyedi lehetőségekre hivatkozott, amelyekre nem állapítható meg általános szabályrendszer.
  • Hende Csaba, a testület fideszes elnöke ezt azzal egészítette ki: létezhetnek olyan családi, munkával vagy közmegbízatással összefüggő körülmények, amelyek ezt indokolják. És miután az eltérő magatartási szabályokat hatóság állapítja majd meg, azok

    közérdekű adatként a nyilvánosság és a bíróság kontrollja alatt állhatnak.

  • Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: az operatív törzs, a szakértői kar kérte a szabályok rugalmasabbá tételét. Megjegyezte: felesleges a kéthetes karantén például annak, akinek két-három negatív vírustesztje van.

Mint ismert, karanténba kellett volna vonulnia Dzsudzsák Balázs balszélsőnek, akit Szijjártó miniszter az Emírségekből hozatott haza különgéppel és diplomataútlevéllel. Dzsudzsák azonban nem tartotta be az előírt 2 hetes házi karantént: maga Orbán Viktor buktatta le, amikor Facebook-oldalára posztolt egy képet a karantén lejárta előtt kávézóban üldögélő futballistáról. (MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink