Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

667 millió forintért rendelt két hatalmas szobrot Szőke Gábor Miklós szobrászművésztől a Magyar Nemzeti Bank

Létrehozva:

Az egymásnak feszülő medve és bika szobor látványterve

Egy 10 méteres talapzaton 3-4 méteres medve és bika harcol egymással, valamint egy 30 méteres, gigantikus ezüst pénzfelhőből kilenc aranyszínű oroszlán ugrik ki.

A Magyar Nemzeti Bank összesen 667 millió forint közpénzből fizeti ki a Magyar Telekom egykori, a jegybankhoz került székháza előtt illetve az épület aulájában felállítandó két szobrot – írja a G7. A kortárs alkotás két részből áll, az egyik  Vérmező oldalán található székház előtti téren lesz felállítva, a másik pedig az irodaház aulájának mennyezete alatt lesz felfüggesztve. Már korábban is felröppentek a hírek a szoborról, akkor a Pesti Hírlap megírta, hogy Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti.

Az épület előtti téren egymással harcoló medve és bika látható majd, ami a tőzsdei emelkedést és esést szimbolizálja.

10 méteres talapzaton fognak állni a 3-4 méteres állatszobrok. Ezért 197 millió forintot fizet az MNB.

A másik, beltéri alkotás egy 30 méteres, gigantikus ezüst pénzfelhőből kiugró kilenc aranyszínű oroszlán lesz.

Ezért a szoborért 470 millió forintot kell fizetnie a banknak.

A 444 szerint ennyibe került a felújított Kossuth téren az újraöntött, óriási méretű, bronz domborművekkel díszített, kő alapzaton álló Andrássy Gyula-lovasszobor.

Az oroszlános szoborcsoport látványterv

A G7 szerint „a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. külön kérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy verseny nélkül ennek a cégnek adhassák a megbízást, mivel a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le”. A lap szerint az MNB nem alkudozott, elfogadta a művész által kért összeget.

A 444 emlékeztet: a szobrokért fizetett összeg nagyságát érzékelteti, hogy Szőke Gábor Miklós szobrászművész cégének, a nagy köztéri megrendelésekben dúskáló Dante Birodalom Kft.-nek öt év alatt összesen volt ennyi bevétele.

Legnépszerűbb cikkeink