Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

3,8 milliárddal drágult a Magyar Zene Háza építése

Létrehozva:

A járvány az oka az emelkedésnek.

Az eredeti 19,2 milliárd helyett 23 milliárd forintért fog állni az épület a Városligetben, ez derült ki a közbeszerzést értesítő hirdetményből – írja a Magyar Hang. Az indoklásban az áll, hogy az áremelkedést olyan körülmények okozták, amelyek kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.

A Városligetben épülő Magyar Zene Házának belső tere 2020. május 28-án / Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Magyar Építő Zrt. nyerte el a kiírt közbeszerzési pályázatot, ami korábban Mészáros Lőrinchez, most pedig Tiborcz Istvánhoz áll közel. A cég eleve a becsült értéknél 2,5 milliárd forinttal drágábban, 17,5 milliárdért vállalta el a munkát.

Már az építés elején is akadtak problémák, ugyanis rossz üveggel kalkuláltak, az alapvetően üvegből álló épülethez, ezért a 17,5 milliárdról 19,2 milliárd forintra drágult a kivitelezés. Ez az összeg most újabb, közel 4 milliárddal lett több az előre nem látható koronavírus-járvány miatt.

A veszélyhelyzet okán „a hazai és nemzetközi viszonylatban is beállott rendkívüli gazdasági körülményekre hivatkozva” a kivitelező arra kérte a Városliget Zrt-t, hogy finanszírozásának fenntartása érdekében már az előtt is elszámolhasson teljesítést, hogy az adott munkát elvégezte volna.

Az épülő Magyar Zene Háza a Városligetben 2020. május 28-án / Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Legnépszerűbb cikkeink