Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A NASA egykori űrhajósa lett az első nő, aki lemerült a Föld legmélyebb pontjára

Létrehozva:

Kathryn D. Sullivan és Victor L. Vescovo / Fotó: Enrique Alvarez/EYOS Expeditions

Miután Kathryn D. Sullivan felért a Mariana-árok aljáról, felhívta a Nemzetközi Űrállomást.

Nem csak a Föld legmélyebb pontjával kapcsolatban szerezte meg az elsőséget – írja a New York Times, ugyanis egyben ő az első amerikai nő, aki űrsétát tett. Így pedig kétség sem fér hozzá, hogy

Kathryn D. Sullivan lett az első nő, aki egyaránt járt az űrben és elérte a Föld legmélyebb pontját, a Mariana-árokban található Kihívás-mélységet (Challenger Deep) – 11 034 méterrel a Csendes-óceán felszíne alatt.

Sullivan a NASA asztronautájaként 1984 és 1992 között összesen háromszor járt az űrben, rögtön az első alkalommal ki is ment a semmibe, ő tesztelte le, hogy ilyen helyzetben is lehet-e tankolni az űrrepülőkbe. Lehet.

Most vasárnap pedig, az expedíció koordinálásáért felelős társaság szerint a 68 éves Kathryn D. Sullivan és Victor L. Vescovo, a missziót finanszírozó amerikai felfedező nagyjából másfél órát töltött az árok mélyén a speciális tengeralattjáróval. Miután mélytengeri kutatás céljából képeket készítettek, megkezdték a nagyjából négy órás emelkedést.

Visszatérve a felszínre, az expedíció hajójáról Sullivan felhívta a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósokat, hogy beszámoljon nekik teljesítményéről.

Kathryn Sullivan amúgy 68 éves, geológus és oceanográfus, az Obama-kormányzat egyik államtitkára volt, valamint a Nemzeti Óceán-és Légköri Intézetben is vezető szerepet töltött be.

Legnépszerűbb cikkeink