Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tovább szűkülhet a kórházi vezetők jogköre

Létrehozva:

Fotó: Thaler Tamas/Wikipedia

A Háziorvosok Online Szervezetének vezetőjét, Békássy Szabolcsot fogadta múlt csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter.

Közel félórás megbeszélés folyt kettejük között, Pintér a háziorvoslás és az alapellátás jövőjéről kért szakmai koncepciót a szervezettől – írja a Népszava. 

A miniszter azt kérte, hogy készítsünk egy szakmai anyagot szerdára arról, hogyan képzeljük el a háziorvoslás következő tíz évét. A megbeszélésen pedig főként az eszközfejlesztésről, illetve arról esett szó, hogy milyen szakdolgozókkal kellene, lehetne kiegészíteni a praxisokat – mondta a lapnak Békássy, aki azt is hangsúlyozta, hogy

a megbeszélésen nem került szóba az alapellátás államosítása,

noha a MedicalOnline információi szerint ez a terv, ahogy azt hétvégén a Pesti Hírlap is megírta. A Népszava forrása a következőképpen fogalmazott: még nem lehet tudni, hogy Pintér Sándor az egészségügy jövőjéről, benne a praxisok sorsáról mit gondol, mit tervez velük, mert a miniszter még csak az állapotfelmérésnél tart.

A belügyminiszter egyébként a Magyar Orvosi Kamara elnökével is találkozott.

Ezek szerint Pintér Sándor még csak információkat gyűjt, ám a hétvégén megjelentek Kásler Miklós humánminiszter újabb utasításai, melyek megtiltják az állami fenntartású kórházaknak, hogy a jövőben önállóan szerződhessenek magántulajdonú társaságokkal. A Népszava által megkérdezett kórházvezető szerint

Kásler levelének tartalma azt jelenti, hogy egy főigazgató a jövőben önállóan nem köthet semmilyen szerződést, nem vállalhat kötelezettséget.

Azaz lényegében már semmilyen jogköre nincs, csak a számon kérhetőségét hagyták meg neki.

A Népszava kérdéseire az Emmi sajtóosztálya azt válaszolta, hogy az intézkedés lényege az, hogy a kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az Emmi háttérintézményén, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon keresztül jóváhagyásra felterjesztik az operatív törzs vezetőjéhez. Az operatív törzs véleménye alapján pedig végül az Emmi minisztere dönt az adott kérdésben.

Az intézkedés legfőbb célja a betegellátás biztonságának fenntartása, hogy a mostani járványkészültségben a kórházi rendszert ne terheljék hosszútávú szerződések.

Az Emmi vezetőjének rendelkezése a napi ellátásban nem okoz időkésedelmet, nem érinti a munkaszerződéses dolgozókat, és egybevág a kormány azon szándékával, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását. A rendelkezés nem érinti a már megkötött, hatályos szerződéseket sem, azok alapján a teljesítések továbbra is biztosítottak. A lap egyik forrása erre azt mondta, kötve hiszi, hogy az operatív törzs vezetőjének lesz annyi ideje, hogy naponta több szá kórház engedélykérését átnézze és érdemben dönteni tudjon.

Legnépszerűbb cikkeink