Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Pintér nem egyeztetett az orvosi kamarával a háziorvosok államosításáról, de hiába is tenné

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Bár tárgyalt egymással a belügyminiszter és a kamara elnöke, de ez nem került szóba köztük. Kincses Gyula szerint ha van ilyen terv, azt a MOK el fogja utasítani.

Ahogy azt a MedicalOnline alapján a Pesti Hírlap is megírta, a Covid–19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – Pintér Sándor belügyminiszter – az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag – pedig ezzel indokolta, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást. A MedicalOnline szerint a kormány immár az egészségügyet illetően is visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az ágazat irányítása, és Pintér vezényletével ezt most ötvöznék a kádári időszak körzeti orvosi rendszerével.

Azonban erről a Magyar Orvosi Kamarával nem beszélt senki, még csak meg sem kérdezték az orvosszakmai szervezetet. Erről Kincses Gyula, a MOK elnöke számolt be a kamara Facebook-oldalán egy rövid, de lényegre törő posztban. Mint írta,

ez a lépés alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná.

Kincses megosztotta azt is, hogy találkozott Pintér Sándorral, azonban a belügyminiszter ilyen tervekről nem tájékoztatta a MOK elnökét. De hiába is tenné, az elnök szerint ugyanis

ha a háziorvosok államosítása valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani.

Legnépszerűbb cikkeink