Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kásler személyes beleegyezése nélkül nem köthetnek szerződést a kórházak

Létrehozva:

Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában álló egészségügyi intézmények számára – tudatta a minisztérium.

A tárca közleménye szerint  „a betegellátás biztonságának érdekében” van szükség arra, hogy a kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az Emmi háttérintézményén, az ÁEEK-n keresztül jóváhagyásra felterjesztik az Operatív Törzs vezetőjéhez.  Az Operatív Törzs véleménye alapján pedig végül az Emmi minisztere dönt az adott kérdésben.

A minisztérium szerint az intézkedés legfőbb célja a betegellátás biztonságának fenntartása, hogy a mostani járványkészültségben a kórházi rendszert ne terheljék hosszútávú szerződések. Az Emmi vezetőjének ez a rendelkezése a napi ellátásban nem okoz időkésedelmet, nem érinti a munkaszerződéses dolgozókat, és egybevág a kormány azon szándékával, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását.

A rendelkezés nem érinti a már megkötött, hatályos szerződéseket sem, azok alapján a teljesítések továbbra is biztosítottak.

Legnépszerűbb cikkeink