Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Párizs: biztos kell nekünk olimpia?

Létrehozva:

A koronavírus-járvány okozta válsággal és a tokiói nyári játékok elhalasztásával feléledtek a viták Párizsban a 2024-es olimpiarendezésről.

Több választott tisztségviselő vetette fel a héten, hogy a francia fővárosnak „át kell gondolnia” az előkészületeket, míg a városi tanács egyik tagja, Danielle Simonnet újra elővette népszavazásra vonatkozó korábbi kampánytémáját. Twitter-bejegyzésében azt írta, ez most „aktuálisabb”, mint eddig bármikor.

Az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal összefoglalója szerint ugyancsak aktív volt az elmúlt napokban a második kerület polgármestere, Jacques Boutault, aki szerint a válság és a tokiói olimpia halasztása új kérdéseket vetett fel. A Le Parisien című lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: helyes-e ugyanolyan formában megrendezni az olimpiát, mint ahogy korábban tervezték, és nem kellene-e megragadni az alkalmat, hogy átgondolják a terveket és megkérdezzék a párizsiak véleményét. Még ennél is tovább ment, amikor azt kérdezte: nem lenne-e bölcs dolog plusz egy évet adni maguknak, és Párizs 2025-ről beszélni.

Franciaország gazdasága jelenleg recesszióban van, és a pandémia következményei az előrejelzések szerint hosszú távúak lesznek.

Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke egy hete a szakportál érdeklődésére kijelentette: készek a rendezés költséghatékonyabbá tételéhez szükséges változásokra. Elmondta, tisztában vannak azzal, hogy kell majd változtatni az eredeti terveken, de emlékeztetett rá, a szervezőbizottságot éppen amiatt hozzák létre, hogy folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket és a realitás talaján maradva hozzon döntéseket.

„Jelenleg az a fő kérdés, hogyan tudjuk úgy átalakítani az olimpia hátországát, hogy a játékok DNS-e ne változzon jelentősen” – jelentette ki az elnök, aki szerint arra kell törekedniük, hogy a nézők, szurkolók számára szinte láthatatlan dolgokon spóroljanak, miközben az ötkarikás esemény mindenkinek látványos, azt egyedivé tevő részeihez nem nyúlnak.

Estanguet szerint a személyszállításban és az elszállásolásban nagy spórolási lehetőség rejlik, ennek kapcsán pedig már egyeztettek is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett a nemzetközi szövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal.

A párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

 

Legnépszerűbb cikkeink