Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Életbe lépett Kásler kifogásolt rendelete

Létrehozva:

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Védettségi igazolvány nélkül csak akkor lehet halasztható műtétre vagy rehabilitációs ellátásra menni, ha a páciens önköltségen elvégezteti a PCR-tesztet.

A rendeletet az ombudsman számos okból kifogásolta.

Ahogy azt lapunk is megírta, az alapvető jogok biztosa szerint nincs rendben, hogy az önköltségi tesztelést egyszeri miniszteri levélben próbálták szabályozni, és hogy számos esetben olyanokkal is fizettettek a fertőzésmentességi igazolásért, akiknél az ombudsman szerint ez méltánytalan volt. A biztos azért vizsgálta meg a rendelkezést, mert egy négyéves gyerektől és a kísérőjétől is kértek fizetős tesztet egy egészségügyi intézményben.

Bár a kormány továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjához, amely szerint – mivel a védőoltás térítésmentes – igazságtalan lenne az adófizetőkkel finanszíroztatni az oltást elutasítók PCR-tesztjét, ám a közzétett jogszabályban rögzítettek néhány kivételt. Így az ellátásra szoruló oltatlanok számára is térítésmentesen kell biztosítani PCR-szűrést négy esetben: ha a páciens fertőzésgyanús, ha műtétre szoruló gyereket kísér, ha 18 évesnél fiatalabb, valamint ha önhibáján kívül nem kaphatott oltást. Ez utóbbit szakorvosnak kell igazolnia.

A rendeletben van még egy gumiszabály, amely az orvos belátására bízza, hogy kéri-e a fizetős PCR-teszt eredményének bemutatását: ha a szakorvos elhanyagolhatónak ítéli a beavatkozással járó fertőzési kockázatot, akkor eltekinthet a teszttől. Ugyanakkor a gyakorlatban nemigen van olyan beavatkozás, amely járványügyi szempontból kockázatmentes lenne.

A Népszava mai számában azt írta: virológusok szerint megfejthetetlen, hogy a rendelettel pontosan mi volt a jogalkotó célja, hiszen a vírust bárki hordozhatja, és még ha kisebb számban, de ott lehet a védettségi igazolással rendelkezők szervezetében is, ugyanúgy, mint az oltatlanok esetében. A két csoport között járványügyi szempontból csak annyi a különbség, hogy az oltottak kevésbé súlyos megbetegedésre számíthatnak, mint az oltatlanok. Vagyis ha a Covid-megbetegedések fékezése miatt rendelték el a beavatkozások előtti fertőzésmentességi igazolást, akkor az államnak a járványügyi védekezés érdekében mindenkit térítésmentesen tesztelnie kellene.

PH

Legnépszerűbb cikkeink