Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy sörözős közösségi appal rejtett katonai bázisokra és titkosszolgálati utakra is fény derülhet

Létrehozva:

Forrás: Untappd.com

Az Untappd népszerű app, 8 millió, főként európai és észak-amerikai felhasználója van, pedig komoly biztonsági kockázatot is jelenthet.

Visszaélésre ad lehetőséget az Untappd telefonos alkalmazás – írja a Bellingcat tényfeltáró magazin, amelynek újságírói ezen az appon keresztül jutottak hozzá több katonai és titkosszolgálati munkatárs tartózkodási helyéhez. Bárki, aki letölti az Untappdet, visszakeresheti más felhasználók korábbi tartózkodási helyeit, de érzékeny információkhoz jutni azért bonyolultabb egy egyszerű Google-keresésnél.

Csak úgy kell tenned, mintha söröznél

Az Untappd alapesetben csak bárokat, éttermeket, hoteleket, boltokat listáz, nem lehet tehát rákeresni külön katonai bázisra. Egy helynek több aloldala is lehet, amikre szintén nem lehet célzottan rákeresni, azonban az alkalmazás engedélyezi, hogy egy adott helyhez képest 60 mérföldes (97 km) távolságon belül bárki bejelentkezzen az adott helyre, tehát még úgy is, hogy fizikailag éppen nincs ott, de a 60 mérföldes körzeten belül tartózkodik.

Szimpla sörözés közbeni bejelentkezéskor előbb meg kell jelölni a sörözéshez tartozó helyet és időpontot, aztán az alkalmazás felajánlja, hogy ha gondoljuk, lefotózhatjuk a sörünket.

Ha ezekkel a lépésekkel megvagyunk, akkor onnantól az alkalmazásban már nemcsak bárok, éttermek, hotelek és boltok közül választhatunk, hanem akár a Pentagonba is bejelentkezhetünk.

Itt már láthatjuk a különböző helyek profiljait, és azt, hogy ki és mikor jelentkezett be ugyanarról a helyről. Ezek a helyprofilok a Forsquare-profilokkal vannak összeköttetésben. Az Untappd pedig kategóriák szerint sorolja be a helyeket, ez alapján

látható, hogy egy felhasználó mikor járt botanikus kertben, sztriptízbárban, melegbárban, vagy repülőtéren, és melyik a kedvenc környéke.

A kertek alatt visz az út a titkos bázisra

Ha csak úgy rákeresünk az alkalmazásban a Camp Pearyre – a CIA egyik kiképzőbázisára –, akkor nem dob fel találatot, viszont ha egy sörrel szeretnénk becsekkolni, és a tábor közelében vagyunk, felajánlja, mint lehetőséget.

Miután megtörtént a bejelentkezés, már hozzáférünk a Camp Peary idővonalához, és láthatjuk, hogy ki járt ott korábban, sőt, az ott készült képeket is megnézhetjük.

Előfordulhat, hogy a környéken járók csak viccből állították be a katonai bázist sörözésük helyszínéül, különösen a kép nélküli bejelentkezéseknél. Ha van kép, az annyiban megkönnyíti a beazonosítást, hogy a háttér alapján felismerhetjük a környékbeli épületeket a Google Maps műholdfelvételein keresztül – ahogy ez a Bellingcat munkatársainak is sikerült. A felhasználók Untappd-profilján visszanézhetjük a korábbi bejelentkezéseket, képeket és a hozzájuk tartozó helyszíneket is, sőt ezeket lehet szűrni és rendezni is.

Forrás: Google Maps

A becsekkolásokat rendezhetjük gyakoriság és időpont alapján, és szűrhetünk kifejezésekre is. Ha valaki rendszeresen különböző katonai bázisokról jelentkezett be, az nagyobb eséllyel csekkolhatott be valóban a Camp Pearyből, mintha csak egy kép nélküli kósza bejelentkezést látnánk itt.

Az Untappd számítógépes változata megjeleníti a 15 leggyakrabban bejelentkező felhasználót az adott helyről. Az ő profiljaikon keresztül könnyebben eljuthatunk más katonai bázisok oldalára, ahol szintén megnézhetjük a korábbi bejelentkezéseket. Ha megvizsgáljuk a 15 leggyakrabban bejelentkező felhasználót egy holland katonai bázisról, könnyen feltérképezhetjük az ő gyakran látogatott, más országbeli helyeit is, ha pedig ott is sokan söröznek telefonnal a kézben, idővel egy részletes, katonai kapcsolati háló lehet a kezünkben.

Egy gombnyomáson múlhat minden

Az Untappd – a Facebookhoz hasonlóan – arra is lehetőséget ad, hogy megjelöljünk embereket a bejelentkezéseinknél, és felvegyünk felhasználókat az ismerőseink listájára. Bár az alkalmazás csak a vezetéknév első betűjét jeleníti meg, sok felhasználónévből könnyen ki lehet következtetni az illető teljes nevét, és ha a bejelentkezéseiket összevetjük a más közösségi médiás oldalakról származó adatokkal, könnyen rátalálhatunk akár a lakhelyükre is. A profilokból és a képekből a családtagok, barátok, kollégák is könnyen felismerhetőek.

A Bellingcatnek ezek alapján sikerült lekövetnie egy amerikai drónpilótát, aki több amerikai és európai katonai bázist is meglátogatott a közelmúltban.

Egy tengerésztiszt is felkeltette az újságírók figyelmét, aki többször is bejelentkezett a Pentagonból és a Guantanamo-öbölnél lévő fogolytábor mellől, és találtak egy titkosszolgálati hírszerzőt is, akinek több mint hétezer bejelentkezése volt visszamenőleg.

Bár az Untappd lehetőséget ad arra, hogy privátra állítsuk a fiókunkat, sokan nem élnek ezzel, egy nyilvánosan elérhető, részletes fiók pedig komoly biztonsági kockázatot is jelenthet.

Legnépszerűbb cikkeink