Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Érzékeny információk szivároghattak ki a Capitoliumból

Létrehozva:

Fotó: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Szakértők szerint kiberbiztonsági szempontból is nemzetbiztonsági kockázatot jelentett a Trump-hívők benyomulása a Capitolium épületébe – írja a CNN.

A tömegből néhányan a Kongresszus irodáiba is bejutottak, és feldúlták a hivatalos papírok kötegeit, valamint elvittek legalább egy laptopot. Több szenátor is arról számolt be, hogy kirabolták az irodáját, egyikük, Jeff Merkley a Twitteren is közzétett egy videót erről.

Michael Sherwin, a körzet megbízott ügyésze szerint beletelhet néhány napba, amíg számba veszik, mekkora kárt okozhatnak az ellopott iratok, egyelőre ezt nem tudják felmérni. Az incidens viszont kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy vajon a szenátorok elég biztonságos helyen tárolják-e a laptopjaikat. Például, Merkley éppen a Szenátus külügyi bizottságában dolgozik, a gépén pedig érzékeny adatok lehettek az Egyesült Államok globális stratégiájáról, amiről rendszeresen tárgyalásokat folytatnak.

Ugyan a hackerek távhasználattal is képesek lehetnek adatokat lopni, Christopher Painter, egy korábbi magas rangú kiberbiztonsági szakértő szerint még mindig sokkal hatékonyabb a tevékenységük, ha fizikai hozzáférésük van a számítógépekhez.

A CNN megkereste a Capitolium rendőrségének szóvivőit, de nem reagáltak.

Legnépszerűbb cikkeink