Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ma éjfélig módosíthatja még az szja-bevallását!

Létrehozva:

Ha nem teszi meg, a NAV által kalkulált adóbevallás érvénybe lép. Ügyfélkapun lehet a legegyszerűbben megnézni, hogy számolt az adóhatóság. Az őstermelők, egyéni vállalkozók és áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek még kapnak időt. Az egyszázalékokról is ma éjfélig kell dönteni.

Szerda éjfélig lehet módosítani, illetve elfogadni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, vagy nem véglegesíti azt, annak május 20. után automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete, az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve – figyelmeztetett szerdai közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amit az MTI szemléz.

A tervezetet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni legegyszerűbben ügyfélkapu azonosítással lehet a NAV honlapján elérhető webes felületen. Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válik május 20-án automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

A vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat május 20-án éjfélig elektronikusan, vagy postai úton is benyújtható. A NAV központi ügyfélszolgálatai május 20-án 8 óra 30 perctől 16 óráig tartanak nyitva. A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető a személyijövedelemadó-bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

Legnépszerűbb cikkeink