Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Semjén visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Nem szavaztak az egyszer használatos műanyagok betiltásáról, mert a kormány nevében Semjén Zsolt visszavonta azt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat ám az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta – szúrta ki a hvg.hu.

A jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csak annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy: az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom – írja a lap.

Az Európai Unió 2021-től tiltja be az egyszer használatos műanyageszközök, vagyis többek között a fültisztító pálcikák, a szívószálak, a műanyag tányérok és evőeszközök, a műanyag poharak, a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok, továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát.

A magyar szabályozás ennél szigorúbb lett volna abban, hogy az uniós előírásnál korábban vezetné be az intézkedést, továbbá, hogy a könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltották volna 2021. január 1-től.

A hvg.hu a fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnökére, Schmuck Erzsébetre hivatkozva azt írja, hogy a bizottság elnökét az ITM egyik államtitkára úgy informálta, hogy dolgoznak még a törvényszövegen.

 

Legnépszerűbb cikkeink