Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

156 igen és 38 nem szavazattal elfogadta a parlament azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat ellenőrizhetné az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát”.

A Semjén Zsolt által benyújtott javaslat értelmében elvileg csak azt nézhetik, folyik-e a szervereken adatforgalom, de azt már nem, hogy ennek pontosan mi a tartalma. Ugyanakkor az adatvédelmi szakértők szerint ezt semmi sem garantálja, és a szakszolgálatok ezzel a módszerrel tulajdonképpen mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról: láthatják többek közt egészségügyi papírjait, és a szabálysértési adatokat is.

A Népszava kedd reggeli cikkében arról ír, hogy a javaslatot bírálta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is, aki – Felkai Lászlónak, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében – kifejtette: a törvény „korlátlan megfigyelést eredményezhet”, „nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, ráadásul „nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez”.

 

Legnépszerűbb cikkeink