Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bojkottálta a Fidesz a bizottsági ülést

Létrehozva:

„Zárt ülés” feliratú tábla az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülésének helyet adó tanácsterem ajtaján az Országgyűlés Irodaházában 2017. augusztus 3-án. | Fotó: MTI / Soós Lajos

Pintér Sándor belügyminiszter ugyan elment, de beszélnie nem kellett a Pegasus kémszoftver ügyéről a nemzetbiztonsági bizottság ülésén hétfő reggel. 

A belügyminiszter azért maradhatott csöndben, mert a testület kormánypárti tagjai nem jelentek meg a testület elnöke, a jobbikos Stummer János által összehívott zárt ülésen. Így a nemzetbiztonsági bizottság határozatképtelen volt, tehát napirendet nem fogadhatott el, és Pintérnek sem kellett felelnie a kérdésekre, hogy a kormány vásárolt-e a kémszoftverből és használta-e azt újságírók, üzletemberek, ellenzéki politikusok megfigyelésére. 

Az eredménytelen ülés után a bizottság jobbikos elnöke, Stummer János, valamint a bizottság két további ellenzéki tagja, Ungár Péter és Molnár Zsolt tartott sajtótájékoztatót.

Stummer János kijelentette, a kormány az elmúlt egy hétben folyamatosan „sumákol” a Pegasus-ügyben, a mai ülésről való távolmaradásuk pedig azt jelzi, jogtechnikai eszközökkel igyekeznek lesöpörni magukról a felelősséget.

A bizottságban résztvevő ellenzéki képviselőknek a jobbikos politikus szerint az lesz az elsődleges feladata, hogy az idei és az előző parlamenti ciklusok nemzetbiztonsági bizottsághoz benyújtott kérvényeit megvizsgálják. A szabályozás szerint ugyanis a testületnek hozzájárulását kellett adnia a kémszoftver beszerzéséhez. Arra a kérdésre, hogy ez egyértelműen látszik-e a kérvényből, Ungár Péter úgy válaszolt, nem adhatnak tájékoztatást, ugyanis ez államtitok. Megjegyezte: a Pegasus-ügyről való tájékoztatás meglehetősen problémás. 

Molnár Zsolt szerint nem önmagában a nemzetbiztonságot erősítő szoftverrel van a probléma, sőt, az még hasznos is, hanem azzal, hogy lehetséges, hogy jogellenesen használták azt megfigyelésre.

 

*

Tarjányi: Van megoldás

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő reagált a Nemzetbiztonsági bizottság mai ülésére, amely határozatképtelennek bizonyult, miután a kormánypárti képviselők nem jelentek meg az ülésen. A szakértő szerint annak ellenére, hogy nem lehetett meghallgatni senkit az illetékes vezetők közül a Pegasus-ügyben, a Bizottság ellenzéki elnöke, valamint a tagok külön-külön és együtt is elmehetnek az illetékes titkosszolgálati szervekhez. „Akár betekintést is kérhetnek a Pegasus-botrányhoz kapcsolódó konkrét elrendelési anyagokba” – írta Tarjányi Péter.

 

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink