Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A teljes megszűnéstől kellene az államnak megmenteni a Magyar Tenisz Szövetséget

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Legalábbis ezt állítja magáról a sportszervezet. 4 milliárd forint ‒ ennyit kérnek a teniszezők az Emmitől, ami a Pesti Hírlap információi szerint meg is adná ezt a pénzt.

„A Magyar Tenisz Szövetség hónapok óta komoly anyagi problémákkal küzd, ami mára olyan súlyossá vált, hogy csak állami segítséggel, teljes pénzügyi konszolidációval kerülhető el a felszámolása” ‒ kezdődik a Pesti Hírlap birtokába jutott levél. „A jelenlegi helyzet kialakulásához hozzájárult több, nem várt külső esemény, és részben az ezekből adódó kötelezettségek és belső elszámolási hiányosságok egymást erősítő kedvezőtlen hatása vezetett.”

Mindezt Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke ‒ aki egyben az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának fideszes alelnöke ‒ és Fekete Miklós, a szövetség pénzügyi biztosa írta még április 20-án az Emmi sportért felelős államtitkárának, Szabó Tündének. De elküldték a levelet Fürjes Balázs kormánybiztosnak is, aki 2018 óta államtitkárként felel a budapesti fejlesztésekért is.

Fucsovics Márton / Forrás: Wikipedia

Az összesen 7 oldal terjedelmű anyagban egyebek mellett azzal indokolják a szövetség anyagi helyzetének megroppanását, hogy: „2018 közepétől az MTSZ számos külső és belső konfliktusa miatt (belső ügyek, Davis-kupa viták negatív sajtóvisszhangja) a szövetség szponzorbevételei visszaestek, de ennél nagyobb anyagi hátrányt jelentett a megrendezett nemzetközi teniszversenyek negatív szaldója.”

ÖSSZEVESZNI A LEGJOBB MAGYARRAL
A levélben csak „belső ügyek, Davis-kupa viták negatív sajtóvisszhangjaként” említett ügy nagyon röviden: tavaly annyira összeveszett a szövetség többek között az akkor legjobb magyar játékosként jegyzett Fucsovics Mártonnal, hogy nem is szerepelt a németek elleni Davis-kupa összecsapáson, amelyet végül 5‒0-ra vesztett el a magyar csapat.

De nem jöttek be azok a szponzori bevételek sem a 2019‒2020-as idényben a Hungarian Open ATP versenyekre, amelyeket három évvel ezelőtt beterveztek. A versenyek megrendezésének költségeit az állami támogatás nem fedezte, így a szövetség jelentős tartozást halmozott fel. Leírták: a szervezet feladatai bővültek a nemzetközi ATP, WTA és 2020-tól a FED Kupa rendezésével, de a korábbi évekhez képest többszörösére növekedett költségvetéssel együtt sem nőttek arányosan a belső számviteli és pénzügyi/adminisztrációs források.

„A támogatási elszámolások és azok ellenőrzése nem minden tekintetben voltak dokumentáltak.”

A helyzetet természetesen a koronavírus-járvány is rontotta, az idei, budapesti rendezésű nemzetközi versenyek elmaradtak, ami további költségeket rótt az MTSZ-re. „Egyrészt vissza kell fizetnie a már befolyt jegybevételeket, másrészt az egyszer már realizált költségek jelentős része óhatatlanul újra fel fog merülni (marketing, PR és egyéb szervezési költségek) – már amennyiben ezeket az aktuálisan elhalasztott rendezvényeket a jövőben megrendezik.”

Ezek vezettek odáig, hogy: a „működés fenntarthatósága, a ki nem fizetett (és túlnyomó részben már lejárt) szállítói tartozás rendezése érdekében” az MTSZ egy egyszeri, 3,6 milliárd forintos pénzügyi támogatást kért. Az összegbe nem vették bele a szövetség idei kiadásait, így a sportolók, a sportklubok pénzügyi és szakmai támogatását. Azt reméli ugyanis az MTSZ, hogy a Központi Sportágfejlesztési 412,5 millió forintos támogatása idén nyáron megérkezik az Emmi számlájára és majd az is a rendelkezésükre áll.

Balázs Attila (háttal) és Fucsovics Márton (szemben) a tenisz Davis Kupán induló magyar csapat edzésén a debreceni Fõnix-csarnokban 2020. március 3-án
/ Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kért 3,6 milliárd forintos támogatáshoz természetesen ígéretet tett az MTSZ arra, hogy külön, erre a célra nyitott bankszámlán helyezné el, amelyről csak a kirendelt pénzügyi biztos jóváhagyásával teljesítenének kifizetéseket. Emellett a levélírók megerősítették, hogy a kért összeg fedezi a tartozásokat és további konszolidációs igény a szövetség részéről nem merül fel.

KÖVETELTÉK RICHTER LEMONDÁSÁT
Az MTSZ korábbi főtitkára, Richter Attila idén február elején mondott le. Döntését – mint a sajtóban megjelent – azzal indokolta, hogy nem szeretné kockáztatni a sportág sikereit azzal, hogy azt botrányok, széthúzás és sárdobálás árnyékolja be. Richter Attila lemondását már régóta követelték, többek között azért, mert kifogásolták a sportszövetség működését. A gyanús gazdasági ügyek miatt botrány tört ki, amiből feljelentés is lett. Információink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018 novembere óta nyomoz az ügyben.

Az Emmi nem volt elégedett a teniszszövetség által megküldött kimutatással, további dokumentumokat kért a vizsgálathoz. Emellett a minisztérium magyarázatot vár a szövetségtől arra, hogy míg korábban az MTSZ a 2019-ben Mallorcán megrendezett WTA női tenisztornával kapcsolatban nem kért állami támogatást, mondván, hogy a fizetendő 400 ezer eurót a szponzori és egyéb jogdíbevételekből rendezik. Most viszont a kérelemben szerepel ez az összeg is. Az Emmi válaszából kitűnik: nem nagyon tetszik nekik, hogy a szövetség feltüntetett egy 250 millió forintos, nem részletezett tartalékot „az esetleges függő kötelezettségekre, jogi és peres költségekre”. Az Emmi erről is részletes tájékoztatást kért.

Mindezzel együtt a Pesti Hírlap úgy értesült, hogy az állam nem zárkózik el az MTSZ megsegítésétől, és információink szerint Fürjes Balázs kormánybiztos ígéretet is tett erre. Hogy a tárgyalások hol tartanak és, hogy többet tudjunk meg a szövetségnél kialakult helyzetről, megkerestük a Magyar Tenisz Szövetség főtitkárát, Juhász Gábort.

„Ezen a héten kedden és szerdán összesen öt elnökségi tag mondott le”

‒ mondta el a helyzettel kapcsolatban Juhász Gábor, az MTSZ főtitkára. Hozzátette: „Úgy gondolom, hogy mindannyian megfelelően reagáltak a jelenlegi állapotra. Ennél többet viszont azért nem szeretnék egyelőre mondani, mert folyamatban van a szövetséget érintő belső vizsgálat.”

Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke nem reagált a Pesti Hírlap megkeresésére, míg Fürjes Balázs kormánybiztos-államtitkár sajtósán keresztül üzente: nem nyilatkozik az üggyel kapcsolatban.

Legnépszerűbb cikkeink