Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Már több mint ezren írták alá, hogy az örökbefogadók felkészítő tanfolyama maradjon kötelező

Létrehozva:

Forrás: Pxfuel

Már a parlament előtt a törvényjavaslat, ami jelentősen lerövidíti az örökbefogadás idejét. Sokan szeretnék, hogy az eddig kötelező tanfolyam ne önkéntes alapú legyen.

Ahogy azt a Pesti Hírlap megírta, 9 hónapra rövidülhet az örökbefogadás folyamata. Az erről szóló törvényjavaslatot Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter nyújtotta be kedden a parlamentnek. A pozitív hozadékok mellett azonban sokaknak feltűnt egy olyan változtatás, amivel kapcsolatban egyelőre nincs mindenki meggyőződve arról, hogy az jó ötlet.

Az eddigi örökbefogadók számára kötelező volt egy felkészítő tanfolyam, amit Kásler Miklós a javaslat szerint önkéntes alapúvá tenne.

Az aHang oldalán azonban útjára indítottak egy petíciót, amit egyenesen a törvényhozóknak címeztek: „A (…) törvényjavaslat szerint az örökbefogadásra felkészítő kötelező tanfolyam önkéntesen igénybe vehetővé válik. Azt kérjük, ezt a pontot vegyék ki a törvényjavaslatból, maradjon továbbra is kötelező az örökbefogadók felkészítő tanfolyama.”

A petíciót már több mint ezer ember írta alá, indoklásuk szerint többek között azért, mert az örökbefogadó szülőkön keresztül leginkább a gyereket segítik vele, mindenekelőtt tudatosítják vele, hogy őt örökbe fogadták. Mint írják, a tanfolyamnak nagyon nagy szerepe volt abban, hogy az örökbefogadók felkészülten vágnak bele a folyamatba, és már nem tervezik eltitkolni a gyerek elől az örökbefogadást, sokkal egészségesebb lelkülettel nő fel így egy generáció.

Hozzáteszik: a felkészítő tanfolyam nagyon fontos a jelentkezők szemléletformálásában, saját határaik megismerésében, a gyermek érkezésére való felkészülésben, és az azzal való szembesülésben, hogy mit hoznak magukkal a gyerekek. A tanfolyamot 2 évvel ezelőtt bővítették 21 órásról 40 órásra, ezzel pedig helyet kapott egy nagyon fontos téma, az, hogy a rendszerben elérhető gyerekek jelentős hányada idősebb, vélhetően roma származású, egészségi vagy fejlődési problémákkal küzd, vagy többen vannak testvérek.

„Sokak itt hallanak arról először, hogy a viselkedés nem az öröklött géneken múlik elsősorban”

– áll a petíció alatti magyarázatban. Kiemelik: nagyon fontos a valósággal megismertetni az örökbefogadókat, akik maguktól jellemzően egészséges és fehér bőrű kisbabában gondolkodnak. Ugyanakkor a tanfolyam segít annak felmérésében, ki mit képes vállalni, felkészít az örökbefogadással kapcsolatos tipikus helyzetekre, iránymutatást ad ahhoz, hogy mely életkorban hogyan beszéljenek a gyerekkel az örökbefogadásról.

Külön kitérnek arra is, hogy ha nem lesz kötelező a felkészítő tanfolyam, várhatóan sokan anyagi megfontolásból inkább nem élnek majd vele, ugyanis a tanfolyam személyenként 60-80 forintba kerül.

Idén január elsejétől több, az örökbefogadást ösztönző támogatást is bevezetett a kormány, a többi közt az örökbefogadói díjat, az örökbefogadói gyest és az anyasági támogatást. Jelenleg 1000 gyermeket fogadnak örökbe évente Magyarországon, a 2010-es évek elején ez a szám még csak 730 körül volt.

Legnépszerűbb cikkeink