Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A BRFK szerint nem ifj. Lomnici terjesztett rémhírt, hanem az MTI adott hatásvadász címet

Létrehozva:

A forint elleni külső támadásokról beszélt, ezért vizsgálták az ügyet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megállapította, hogy nem történt rémhírterjesztés, amikor ifj. Lomnici Zoltán a Századvég jogi szakértőjeként a forint ellenni külső támadásokról beszélt az MTI-nek – írja a 444.hu. Az ügyben azért indult vizsgálat, mivel Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként továbbította a BRFK felé Vadai Ágnes DK-s képviselő hozzá intézett parlamenti kérdését.

Vadai Ágnes azt kérdezte Polt Pétertől, hogy nem minősül-e rémhírterjesztésnek az, hogy Lomnici „külső támadásnak” tudta be a forint gyengülését.

A BRFK a feljelentést elutasította, és kijelentették, hogy a rémhírterjesztés új szabályainak célja „a tényszerű információkon alapuló köznyugalom” fenntartása, majd hozzátették, hogy Lomnici állítása „személyes tudásszerzésen alapuló közlés”. Kiemelték, hogy a rémhírterjesztés megállapításához nem elég a valótlanságok terjesztése, annak objektíve alkalmasnak kell lennie a védekezés eredményességének akadályozásában is. A BRFK szerint ez nem valósult meg, ugyanis Lomnici csak véleményt nyilvánított, a mondanivalóját pedig az MTI adta ki „túlzó hatásvadász címmel”.

Legnépszerűbb cikkeink