Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szijjártó: a debreceni BMW-gyár meg fog épülni

Létrehozva:

A BMW egyik kínai gyára / Forrás: Chen Bill/Wikipedia

Már át is adták az építési területet a BMW-nek, sőt a cég már munkavállalókat is felvett a még nem létező gyárba.

Szijjártó Péter szerint nincs olyan kérdés, hogy meg fog-e épülni a gyár, és olyan sincs, hogy elkezdődik-e az építkezés, mert már el is kezdődött – írja az MTI a külügyminiszter Facebook-sajtótájékoztatója alapján. Ahogy azt a Pesti Hírlap is megírta a világjárvány okoz néhány hónapos eltolódást a gyár elkészülésében, ezért az építés menetrendjét is módosítani kell.

A kivitelezők viszont nem vártak sokat, az építkezés első fázisa már zajlik, ami az előkészítési munkálatokat és az infrastrukturális beruházásokat jelenti.

Szijjártó elmondta, hogy a gyár helyszínéül kialakított négyszáz hektárnyi területen több hónapja „gépláncok százai, emberek ezrei” dolgoztak és dolgoznak, több mint 2 millió köbméternyi földet mozgattak meg, 123 kilométernyi vezetéket építettek be a földbe, 12 kilométernyi vizesárkot ástak ki a munkások, a leendő épületek stabilitása érdekében pedig 500 cölöpöt helyeztek le.

„Minden fél tartja az ígéreteit, és teljesíti a kötelezettségeit, a 2018 nyarán bejelentett, gyárépítésről szóló szerződés 2020. június végén, módosítás nélkül hatályba lép” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, a beruházás értéke több mint egymilliárd euró, amelyhez a magyar kormány 12,3 milliárd forintos támogatást nyújt.

A következő lépés az áram és gázellátás kialakítása lesz a területen, valamint a két autópálya-lehajtókivitelezése, emellett a Budapest-Debrecen vasútvonal fejlesztése is zajlik. A miniszter azt is megerősítette, hogy a BMW felvette az első munkavállalóit Debrecenben.

Legnépszerűbb cikkeink