Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Bekábultak a kutatók a nevetőgázt előállító antarktiszi pingvinürüléktől

Létrehozva:

A pingvinek környékén a nevetőgáz-koncentráció akár százszorosan is felülmúlhatja az átlagosan trágyázott dán szántóföldön mért értékeket.

Fejfájásra és rosszullétre panaszkodtak azok a dán kutatók, akik az Antarktisz közelében lévő Déli Georgia-szigetre utaztak. A kutatók felfedezték – és tapasztalták –, hogy a szigeten élő királypingvinek ipari mennyiségű dinitrogén-oxiddal, azaz nevetőgázzal szennyezik a környezetüket. A gáz a pingvinürülék és a talaj érintkezésével jön létre, mennyisége pedig akár százszorosan is meghaladhatja az átlagosan trágyázott dán szántóföldön mért értékeket.

A szakemberek szerint a dinitrogén-oxid 300-szor szennyezőbb hatású, mint a szén-dioxid. Az orvosi dinitrogén-oxidot ugyanakkor érzéstelenítő és fájdalomcsillapító gázként alkalmazzák. „Miután az ember órákon át szagolja a pingvinek végtermékét, teljesen kábult lesz. Elkezdi rosszul érezni magát, majd fejfájás tör rá” – mondta Bo Elberling, a Koppenhágai Egyetem professzora.

Bár a pingvinkolóniák egyre szaporodnak, az általuk termelt üvegházhatású dinitrogén-oxid nem jelent számottevő veszélyt a bolygóra.

Legnépszerűbb cikkeink