Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Segítséget kér a nagy felháborodást kiváltó Arbery-gyilkossághoz Georgia állam

Létrehozva:

A 25 éves férfit kocogás közben lelőtte két fehér helybeli, azt hitték, lopott. Az eset hatalmas felháborodást keltett.

Az amerikai Georgia állam helyi hatóságai szövetségi segítséget kértek az afroamerikai Ahmaud Arbery meggyilkolásának ügyében, amely, és sokak szerint elhibázott kezelése óriási felháborodást keltett az országban. „Hivatalosan is felkértem a szövetségi igazságügyi minisztériumot, hogy indítson vizsgálatot az ügy eddigi kezelését illetően” – közölte a Twitteren Chris Carr, a georgiai igazságügyi tárca vezetője helyi idő szerint vasárnap este. Leszögezte, „teljes és átlátható” vizsgálatot kér az Arbery-ügyben.

A 25 éves férfit még február 23-án gyilkolták meg a georgiai Brunswickban, miközben kocogott, erről beszámoltunk. A rendőrség 74 nappal a bűncselekményt követően jelentette be, hogy gyilkosság és súlyos testi sértésével vádjával letartóztattak két fehér férfit, Gregory McMichael nyugalmazott rendőrnyomozót és a fiát, Travist.

A gyilkosság országos felháborodást keltett, miután a múlt hét elején nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen jól látható, mit történt.

Donald Trump amerikai elnök „rendkívül zavarbaejtőnek” nevezte a felvételt, Joe Biden várható demokrata elnökjelölt „lincselést” emlegetett, Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója pedig „abszolút rémtettnek” minősítette a gyilkosságot. Georgiában tüntetések voltak, több híresség – köztük LeBron James profi kosárlabdázó, illetve Zoe Kravitz színésznő – is hallatta a hangját.

Legnépszerűbb cikkeink