Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

WHO: Nem igaz, hogy kínai laborból ered a koronavírus

Létrehozva:

képünk illusztráció (forrás: Shutterstock)

Nem tartja megalapozottnak az amerikai összeesküvés-elméleteket az Egészségügyi Világszervezet.

Az új koronavírus denevérről terjedt át más állatokra, amelyeket a járvány kiindulópontjának tartott, közép-kínai Vuhan városának piacán árultak – mondta Maria Van Kerkhove, a WHO járványtani munkatársa. A WHO azokra az amerikai felvetésekre reagált, miszerint a vírust laboratóriumban állították elő.

A WHO szorgalmazza az együttműködést a kínai kutatókkal a vírus eredetét illetően, ám óvott attól, hogy ez a kérdés politikai síkra kerüljön át. Michael Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, az Egyesült Államok egyelőre semmiféle bizonyítékkal nem szolgált, ezért az állításait csupán feltételezéseknek lehet tekinteni. „Ha valóban léteznek ilyen bizonyítékok, az amerikai kormányon múlik, nyilvánosságra hozza-e őket” – mondta az igazgató. Donald Trump és Mike Pompeo külügyminiszter csak utalt arra, hogy „több jelentős bizonyíték” van a vírus laboratóriumi eredetére, de pontosan nem nevezték meg, mik azok.

A neves tudományos magazinok, köztük a Nature egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy az új koronavírus természetes eredetű. Azt, hogy a vírusnak volt-e a denevér és az ember között köztes gazdája, továbbra is kutatják.

Legnépszerűbb cikkeink