Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Oroszország kitüntette Kim Dzsong Unt

Létrehozva:

Tehát valószínűleg ezzel végképp megoldódott az észak-koreai vezető hogylétével kapcsolatos rejtély.

Győzelem napi jubileumi érdeméremmel tüntette ki Oroszország Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, mert sokat tett az 1945-ben, Korea felszabadításakor elesett szovjet katonák emlékének ápolásáért – közölte kedden Facebook-oldalán Oroszország phenjani nagykövetsége.

A diplomáciai képviselet azt írja, hogy az 1941-45-ös, orosz elnevezéssel nagy honvédő háborúban aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából kiadott jubileumi érdeméremmel tüntették ki Kim Dzsong Unt, mert személyesen nagyban hozzájárult az Észak-Korea területén elesett és ott eltemetett szovjet polgárok emlékének ápolásához, illetve a szovjet emlékművek és katonatemetők gondozásához.

A Facebook-bejegyzésből kiderül, hogy az érdemérmet kedden adta át Alekszandr Macegora orosz nagykövet a phenjani kongresszusi központban, de nem személyesen Kim Dzsong Unnak, hanem Ri Szon Gvon külügyminiszternek. Ebből az alkalomból a külügyminiszter és a nagykövet rövid megbeszélést folytatott, amelynek során megerősítették, hogy erőfeszítéseket tesznek a két ország vezetőinek tavaly áprilisi vlagyivosztoki találkozóján elért megállapodások végrehajtásáért, amelyek a sokrétű orosz-koreai együttműködés további fejlődését és megerősítését szolgálják.

A nagykövetség azt írja, hogy Észak-Korea területén 11 temető és 345 különálló sír van, ahol 1375 orosz katona nyugszik. A Korea felszabadításáért folyó harcokban több mint 4700 szovjet katona halt meg.

Ehhez tartozik, hogy a világsajtó az elmúlt hetekben amerikai és dél-koreai sajtóinformációk alapján felkapta azt a hírt, hogy Kim Dzsong Un sikertelen szívműtéten esett át, válságosra fordult az állapota, vagy talán meg is halt. Táplálta az effajta híreszteléseket az, hogy szokatlan módon nem vett részt a nagyapja, Kim Ir Szen, a kommunista Korea alapítója születésének évfordulóján tartott április 15-i ünnepségen, majd több mint két hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és a helyi média is hallgatott hollétéről. Május 2-án azonban a KCNA észak-koreai hírügynökség közölte, hogy Kim Dzsong Un jelen volt egy műtrágyagyár felavatásán. A dél-koreai elnöki palota másnap közölte, hogy nem esett át semmiféle műtéten.

Legnépszerűbb cikkeink