Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Újabb 1,6 milliárd forint jutott a vadászati (világ)kiállításnak

Létrehozva:

1,677 milliárd forinttal tolta meg Orbán Viktor a vadászati világkiállítás költségvetését – de hogy mire megy a pénz, az rejtély.

A szerdai Magyar Közlönyben szűkszavú határozat jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével: a pénzügyminiszter adjon 1,677 milliárd forintot a jövő évi, „Egy a természettel Nemzetközi Vadász és Természeti Kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat előkészítése és megvalósítása céljából”. Még annyit tartottak fontosnak megjegyezni: nem kell alkalmazni egy 2013-as eszközbeszerzésről szóló határozatot.

Utóbbi annyit jelent: a pénz nyugodtan költhető bútorokra, autókra vagy informatikai eszközökre.

De hogy pontosan mire is kell, az rejtély, minthogy az innovációs minisztérium keretében, Kovács Zoltán államtitkár vezetésével folyó előkészítő munkáról eddig egyetlen érdemi elszámolás sem látott napvilágot.

Amit eddig tudni lehet a rendezvényről: kezdetben világkiállításként hivatkozott rá a kormányzat, később azonban a világkiállítások francia jogtulajdonosa jelezte, ezt a kifejezést biztos nem lehet alkalmazni. Így maradt hivatalosan is „Nemzetközi Vadász és Természeti Kiállítás”.

A költségekről 50 és 100 milliárd közötti összegek röpködnek.

Ami bizonyos: 2019-ben és 2020-ban eddig 7 milliárd volt előirányozva programokra és promócióra. Tavaly például a Századvég konzorciumban nyerte el a kiállítás reklámozásának lehetőségét egymilliárd forint értékben.

A helyszínek is változtak: először három kiemelt rendezvényhelyszínről beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – a Hungexpo átépített területéről, a Hatvani vadászkastélyról, amelyet átadtak a vadászati kamarának, és a fővárosi állatkertről. Utóbbi azonban a kormány és az ellenzéki vezetésű Budapest közti konfliktus kirobbanása óta már nem szerepel a kormányzati megszólalásokban.

Legnépszerűbb cikkeink