Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szlovákiában elmarad az érettségi

Létrehozva:

Az év végi és félévi jegyeik átlagából fognak majd jegyet kapni, de aki ezzel nem elégedett, elmehet majd szóbelizni. Nálunk maximum csúszik a csak írásbeli érettségi. 

Márciusban még úgy volt, hogy csak szóbelizni fognak a szlovák diákok, de az oktatásügyi miniszter ma jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg az érettségit az országban – írja a hvg.hu. E helyett a tanárok az eddigi év végi, illetve a 3., 4. évfolyam félévi jegyeit átlagolják majd és ezt a jegyet írják bele az érettségi bizonyítványba. Ha a diák ezzel a megajánlott jeggyel nem elégedett, akkor kérheti a szóbeli vizsgát.

Norvégiában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában sem tartják meg az érettségit, míg Lengyelországban, Csehországban és Írországban halasztják a diákok megmérettetését. Ausztriában hozzánk hasonlóan csak az írásbelit tartják meg, míg Olaszországban szóban tudnak majd bizonyítani a végzősök várhatóan júniusban.

Magyarországon Maruzsa Zoltán Emmi-államtitkár terroristákhoz hasonlította az érettségi elmaradását javasló PDSZ-t, majd kiderült, akár heteket is csúszhat a május 4-i kezdés. A pedagógusok szervezeteit is megosztja a kérdés: kéne, vagy nem idén érettségit tartani.

Legnépszerűbb cikkeink